Kategoriler
Dekorasyon

Alanya’da tarihi evlere restorasyon

Kadıpaşa Mahallesi’ndeki Ağaoğlu Hacı Mehmet Konağı ve Şekerhane Mahallesi’ndeki Hacıkaranfil Konağı restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, çalışmalar ile ilgili bilgi vermiştir. Yücel; “Alanya’nın sivil mimarlık örneklerinden kent kimliğini ortaya koyan 2 konutu daha restore ederek ayağa kaldırıyoruz. İlçe merkezindeki geleneksel konut dokusunun önemli yapılarından olan evler, tarihe meydan okuyup günümüze kadar geldiler. Tarihimize ışık tutan bu yapılara sahip çıkmak belediye olarak bizim görevimizdir.” şeklinde konuşmuştur.

“19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş 2 yapı”

Belediye Başkanı Yücel, restorasyon çalışmasının ardından her iki yapının da kültürel amaçlı kullanılacağına değinmiştir. Ayrıca Yücel; “19. yüzyılın sonlarında inşa edilen bu yapılar, yangın ve çeşitli sebeplerden ötürü zarar görmüştür. Bu nedenle kullanılamaz duruma gelmiştir. Fakat, dış cephe ve iç mekanlarının mimari özelliklerinin bir kısmı yerinde duruyor. Bu halleriyle günümüze kadar ulaşmış bu iki yapı, Alanya sivil mimarlık örneklerinin özgün detaylarının belgelenmesi ve yapının kent belleği açısından özgün şekliyle korunması oldukça önemlidir. Restorasyon yaparken eserlerimizin bu özelliklerini bütünüyle korumaktayız. Restore çalışmaları sürdürülen Ağaoğlu Hacı Mehmet Konağı’nı 2022 yılı başlarında tamamlamayı planlıyoruz. Hacıkaranfil Konağı’nı ise yılın ortalarında tamamlamayı planlıyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

“Restorasyon yapılan konutları turizme açıyoruz”

Belediye Başkanı Yücel, “Şehrin gizli kalan hazinelerini gün yüzüne çıkarıp gelecek nesilleri aktarmak bizim millete borcumuzdur.” açıklamalarını yapmıştır. Ayrıca Yücel; “Restore edilen konutları turizme açıyoruz.Restorasyon Kentimizin, kültürümüzün tanıtımına önemli katkı sağlıyorlar. Bu konutları müze, yöresel yemeklerin ikram edildiği mekanlar, kültürel ofisler ve tanıtım amaçlı kullanıyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

“Ödüllü Proje”

Başkan Yücel, Şekerhane Mahallesi’ndeki Hacıkaranfil Konağı projesinin ödüllü bir proje olduğunu da hatırlatmıştır. Ayrıca; “Hacıkaranfil projesi, Tarihi Kentler Birliği 2019 yılı ‘Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda’ Uygulama Ödülü’ne layık görülmüştür. Restorasyonunu yaptığımız her eseri, kendi kimliğine uygun olarak tasarlıyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…