Kategoriler
Ekonomi Gündem

Alışveriş merkezleri ziyaretçiler için önlemini aldı

Alışveriş merkezleri için yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığına karşı alınacak tedbirler belirlendi. Bugün itibariyle ‘normalleşme’ adı altında kapılarını yeniden açmaya hazırlanan alışveriş merkezleri, mücadeleyi devam ettiriyor.

Alışveriş merkezleri hazırlık sürecini hızlandırdı

11 Mayıs Pazartesi itibariyle müşterilerine kapılarını açmaya hazırlanan AVM’ler, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tedbirlere uyum sağlayacak. Restoran ve kafelerin henüz hizmete geçmeyeceği yakın zamanda bildirilmiş ve bu süreçte vatandaşa yalnızca alışveriş olanağı tanınmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın yeni tip koronavirüs (covid-19) tedbirlerinin AVM içlerinde de uygulanmaya devam edeceği ve görünür yerlerde salgın hastalığa karşı afisler asılacağı belirtildi. Ayrıca çalışanlar dahil ziyaretçilerin alışveriş esnasında hijyeni elden bırakmaması adına görünür yerlerde el dezenfektanı olacak.

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi gibi belli başlı otoritelerin belirlediği dezenfektanlar kullanılacak ve insan sağlığına zararlı olan toksik maddelerden kaçınılacaktır.

Alışveriş merkezleri girişten itibaren tedbirler almaya devam ediyor. Giriş-çıkış alanlarında kişilerin birbiri ile temas edecek durumda olmamasına dikkat edilecek ve tek yönlü gidiş-geliş işaretleri konulacak. AVM’ye gelenlere karşı sosyal mesafenin korunması amacıyla birçok giriş alanlarının da açılması sağlanacaktır. İçeride yer alan ziyaretçilerin her 10 metrekareye bir kişi düşecek şekilde giriş yapmasına izin verilecek. Ayrıca ziyaretçilerden çıkış yapan kişi sayısı kadar içeriye giren kişi sayısının belirlenmesi bekleniyor.

Vatandaşın girişten itibaren maske takması sağlanacak ve AVM içerisinde tedbiri elden bırakmasına olanak verilmeyecek. Ancak yanında maske bulundurmayan kişilerin içeriye alınmamasına baştan karar verildi. Giriş kapılarında güvenlik personelleri tarafından ateş ölçümünün yapılması beklenirken, ateşi 38 dereceden yüksek olan kişilerin içeriye girişi engellenecektir.

AVM ziyaretçileri için belirli aralıklarla anons yapılacak ve sosyal mesafe, hijyen gibi belli başlı kurallar hatırlatılacaktır. Gelen ziyaretçilerin yalnızca 3 saat içeride bulunabileceği ve gruplar halinde gezmesine izin verilmeyeceğini de şimdiden hatırlatalım.

Sosyal mesafeye önem veriliyor

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığına karşı alışveriş merkezleri tedbirleri sıkı bir şekilde yönetecek. Sosyal mesafe kuralları kapsamında vatandaşın birbiriyle temas edeceği alanlar kapatılacaktır. Ayrıca bulaş riskinin üst düzeylere çıkacağı broşür dağıtımı ve promosyon uygulamalarına izin verilmiyor.

Yürüyen merdivenleri kullanacak olan kişiler için üçte bir sayıda kişinin binmesine izin verilecektir. Personel tarafından belirli alanlarda bu tedbirler sıklıkla kontrol edilecek ve asansör gibi kapalı alan içlerinde en fazla 1 metre mesafe sağlanacak. Restoran ve cafelerin henüz açılmadığı alanda yemek yeme, içecek içme gibi belli başlı ihtiyaçlara izin verilmiyor. Ayrıca hiç kimse bebek arabası, tekerlekli sandalye gibi önemli araçların kiralamasını yapamayacak.

Tuvaletlerde el yıkama ve maske kullanımına dair afişlere yer verilirken, el kurutma makinelerinin kullanımına izin verilmiyor. Bunun yerine kağıt havlu sistemi aktif olarak kullanılacak. Sıvı sabunların bitmesine karşı sıklıkla kontrol edildiği tuvalet içlerinde, su ve sabun fotoselli olacak ve kapıların elle tutulmaması sağlanacaktır.

Alışveriş merkezleri sıklıkla iç ve dış alanlarda havalandırma sistemini aktif kullanacak, havalandırmanın bakımını üstlenecektir. Kirli hava çıkışının yapıldığı bölgelerde insan sağlığını tehdit edebileceği düşünülerek geçişler kişilere kapatıldı.

Mağazalarda tedbirler yükseltildi

Mağaza çalışanları da tıpkı ziyaretçiler gibi maske takması gerekiyor. Girişlerde ve kasalarda el dezenfektanları yer alacak ve bitmesine karşı sıklıkla personel tarafından kontrolü sağlanacaktır. Mağaza kapılarına engelleyici sistem konularak belirlenen kişi sayısından fazlası içeriye alınmayacak. İçeride de kişi sayısı olarak 8 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde tedbirler arttırılacaktır.

Deneme kabinlerinin mümkün mertebede kullanılmamasına karar verilmiş olup, içeride kalma süresi yalnızca 10 dakika olarak belirlendi. Müşterilerin kullanımından sonra içerisi mutlaka sıklıkla havalandırılacak. Ayrıca ikiden fazla deneme kabini olan mağazaların deneme kabinleri arasındaki tek kabini kullanmaması şartı konulmuştur. Kozmetik ürün ve parfümlerin salgın hastalıkta bulaş olma tehlikesine karşı kullanımı engellenmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından arttırılan tedbirlerde nakit ödeme yerine müşterilerin temassız kart sisteminden yarar sağlaması fikri öne atıldı.