Kategoriler
Ekonomi Gündem

Altan Elmas: 325 baz puan temkinli bir duruş

Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimini ve ekonomik gidişatı değerlendirdi. Faiz oranlarının ekonomideki etkisini açıklayan Elmas, özel bankalara faiz indirimi çağrısında bulundu.

Altın Elmas, enflasyonla beraber mevduattaki yüksek faizin ülke ekonomisini ve üretimi olumsuz etkilediğini belirtti.

İndirilen faizler karşılığını hemen buluyor

Konut kredilerinin yıllık yüzde 25 ile 30 seviyeleri aralığına kadar çıktı. TCMB‘nin Temmuz ayında aldığı 425 baz puan indirimine değinen Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, TCMB‘nin faiz indirimi kararından sonra talebin canlandığına dikkat çekti.

Verilecek faiz indirimi kararlarının ekonomiyi canlandıracağını verdiği örneklerle açıklayan Elmas, “Bugün yapılan faiz indirimiyle beraber özel bankalarımızın da konut kredilerinde kamu bankalarına yaklaşacağını düşünüyoruz.” dedi.

Enflasyon düşecek

TCMB‘nin Para Politikası Kurulunun geçtiğimiz perşembe günü aldığı kararı değerlendiren Altan Elmas, enflasyonun yüzde 10 seviyesinin biraz daha altına düşeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

325 baz puan indiriminin temkinli bir duruş olarak niteleyen Altan Elmas‘ın tam açıklaması şöyle:

Merkez Bankasının ilkini Temmuz ayında yaptığı 425 baz puan faiz indirimini bugün 325 baz puanla devam ettirmesini Gayrimenkul sektörü olarak olumlu buluyoruz. Enflasyonun eylül ve ekim aylarında da baz etkisiyle yüzde 10’un biraz daha altına düşeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla 325 baz puanın temkinli bir duruş olduğunu söyleyebiliriz.

Son bir yıl içerisinde mevduatta yüksek faizin olması tabi ki enflasyonla da paralel bir şekilde ticari hayatı çok olumsuz etkilediğini tecrübe ettik. Yatırımları, inşaat sektörünü ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiledi.

Konut kredileri yıllık yüzde 25 -30 aralığına kadar çıktı. Faiz yüksekliğinin son 1 yılda ciddi anlamda ülke ekonomisini de üretimi de geri çeken bir etkisi olmuş oldu. Ağustos başında hükûmetimizin desteğiyle kamu bankaları konut kredilerini 0,99’a çektiler. Bu piyasada hemen karşılık buldu. Ciddi anlamda kamu bankalarına konut kredi talebi oluştu.

Ağustos ayının rakamlarında toplam konut kredi portföyü bankalarımızda son 20 aydır ilk defa artı yazmış oldu. 2,6 milyar TL artı bir kredi kullanılmış oldu.

Bugün yapılan faiz indirimiyle beraber özel bankalarımızın da konut kredilerinde kamu bankalarına yaklaşacağını düşünüyoruz.