Kategoriler
Emlak Haberleri Güncel Gündem Manşet

Altan Elmas: Hareketlilik beklentimizin üzerinde

Konut Satış İstatistikleri’ne göre geçtiğimiz aydaki satışlar, bir yılda yüzde 209,7 artarken Altan Elmas, sektördeki hareketliliğin beklentinin üzerinde olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz ay, 190 bin 12 adet konut satış işlemi gerçekleştirilirken ilk defa satılan konut sayısı ise yüzde 152 artarak 58 bin 632 olarak kayda geçti.

İpotekli satışlar, toplam pay içerisinde yüzde 30,9’luk dilime sahip oldu. İpotekli konut satışlarının bir yıldaki artışı ise yüzde bin 286,9 olarak kayda geçti. İpotekli satışlar, haziran ayında  101 bin 504 adet oldu. Bu yılın haziran ayındaki ipotekli satışların toplam satışlar arasındaki payı ise  yüzde 53.4 diliminde hesaplandı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan KONUTDER ve Sur Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Tüm bu rakamlar, pandemi sürecinde duraklayan hatta durma noktasına gelen sektörümüzün ne kadar hareketlendiğini kanıtlıyor.” dedi.

Normalleşme “V” şeklinde

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Elmas, geçtiğimiz yılın ağustos ayında faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşürüldüğünü; sektördeki toparlanmanın başladığını kaydetti. 2020’nin ilk çeyreğinde de bu hareketlilik sürdü, biz de sektör olarak stoklarımızı eritmeye devam edebildik.

“2020’nin ilk çeyreğinde de bu hareketlilik sürdü, biz de sektör olarak stoklarımızı eritmeye devam edebildik.” diyen KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı, haziran ayında başlatılan normalleşme süreci içerisinde hükûmetin verdiği teşvik paketinin gayrimenkul sektöründeki canlanmayı beklentinin çok üzerinde gerçekleştirdiğini kaydetti.

Altan Elmas,  “190 bin konutun 101 bininin kredili satış olarak gerçekleşmiş olması da bunu kanıtlıyor. Normalleşmeye “V” şeklinde başladık diyebiliriz.” dedi.

Piyasayı canlandıran kampanya

Sektördeki canlanmayı kamu bankalarının sunduğu kampanyaların sağladığını dile getiren Elmas, hareketliliğin devamı, bu kampanyaların sürmesine bağlı olduğunu kaydetti.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas “Temmuz ayına da iyi başladık, satışlar devam ediyor ve daha birkaç ay da bu hareketliliğin devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak kamu bankalarının 0,64 faiz oranını, bir yıl ödemesiz ve 15 yıl vadeli sunduğu bu mekanizmayı daha ne kadar ay devam ettireceği de kritik bir konudur. Çünkü bugün piyasayı hareketlendiren bu kampanyadır.” ifadelerini kullandı.