Kategoriler
Ekonomi Gündem

Altın fiyatları… 22 Ağustos 2019

Altın fiyatları hemen hemen herkes için ilgi odağı durumunda. Yatırımcıların ve yatırım yapmayı düşünenlerin aklına ilk geldiği araç altın oluyor. Yatırımcılar, altını, geleceğinin güvenli bir limanı olarak görüyor.

Bugünün altın fiyatları

Güne yükselişle başlayan altının gram cinsindeki değeri bugün sabah saatlerinde 276,6 lirada dengelendi.

Gram altın dolar/TL seviyesinde yaşanan düşüşe paralel olarak yüzde 0,32 oranında gerileyen, dün, günü 276,9 liradan tamamladı.

22 Ağustos’un altın fiyatları saat 16.20 itibariyle şöyle;

  • Cumhuriyet altınının alış fiyatı 1.833,94 lira iken satış fiyatı 1.879,62 lira,
  • Tam altının alış fiyatı 1.778,10 lira iken satış fiyatı 1.811,74 lira,
  • Ons altının alış fiyatı 1.499,12 lira iken satış fiyatı 1.499,36 lira,
  • Çeyrek altının alış fiyatı 444,30 lira iken satış fiyatı 454,28 lira,
  • Gram altının ise alış fiyatı 277,64 lira iken satış fiyatı 277,85 lira seviyesinde seyrediyor.

Para birimlerine olan güvensizlik artıyor

Yaşanan olaylar, küresel piyasalarda negatif yönelime sebep oldu. Para birimlerindeki dalgalanmalar ve belirsizlik yatırımcıların para birimlerine olan güvensizliğini artırıyor. Yatırımcıların görüşlerinden para birimlerinin yanı sıra altın fiyatları da etkileniyor.

Amerikan doları, dünya üzerindeki mal ve hizmetlerin değerini etkilerken yatırımcıların dolara olan güveni azalıyor. Yatırımcılar, altını güvenli bir liman olarak görürken dolara olan yatırım azalıyor.

Küresel piyasalarda yaşanan belirsizliklerle birlikte altın, son zamanlarda son altı yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Hazine tahvili piyasasında gelecekte yaşanacak olan resesyon belirtileriyle birlikte altın destekli borsa yatırım fonuna girişlerde artış gözlemlendi.

Dünyayla beraber Türkiye’de de altın mevduatına olan yatırım arttı. Altın mevduatına olan yatırım, en çok İstanbul’da görülürken geçen yıla oranla altın mevduatına olan yatırımın en hızlı bir şekilde artış gösterdiği il ise Nevşehir oldu.

ABD ve Çin arasındaki ticari gerginliklerin ardından Arjantin pesosunun dolar karşısında değer kaybetmesi, İtalya Başbakanı’nın istifa etmesi ve Suriye’ye yönelik askerî operasyonlar küresel piyasalardaki tedirginliği arttırdı.

Öte yandan ABD Hazine tahvili piyasasındaki gelecekte yaşanacak durgunluk sinyallerinin yarattığı belirsizlik, yatırımcıları tedirgin ediyor.

ABD Merkez Bankası (FED) temmuz ayı toplantı tutanakları, dün FED tarafından açıklanmıştı. Analistler, bu tutanakların geleceğe yönelik yeteri kadar ipucu vermediğine işaret ederek ABD Başkanı Donald Trump’ın faiz indirimi baskılarını arttırdığı bir ortamda, yatırımcıların gözü, yarınki konferansta FED Başkanı Jerome Powell’ın vereceği mesajlara çevrildiğini söyledi.