Kategoriler
Ekonomi Gündem

Altın ne kadar oldu? Bugünün altın fiyatları

Geçtiğimiz haftalarda, altın, uzun süren bir düşüş eğilimi göstermişti. Yaşanan son olaylar karşısında doların sert bir düşüşe geçmesi altını yine yukarı yönde hareketlendirmişti. Altın bu gelişmeler esnasında değerini yükselterek son zamanların zirvesine ulaşmıştı. Altın, bu hafta 270 lira bandında seyrediyor.

Altın en iyi yatırım araçlarından biri olarak görülüyor

Dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmalar, büyük veya küçük, çoğu yatırımcıyı altına yönlendiriyor. İnsanlık tarihinin en değerli maddelerinden biri olan altın, güvenli liman olarak görülüyor. Uzun vadede kaybettirmeyen yatırım aracı olarak altın öne çıkıyor.

Altına olan yatırım oranı her geçen gün hem ülkemizde hem dünyada arış gösteriyor. Altın mevduatına yatırım oranı en yüksek olan il İstanbul iken geçen yıla oranla altın mevduatının en hızlı şekilde artış gösterdiği il ise Nevşehir oldu. Türkiye, altına en çok yatırım yapan ülkeler listesinde yer alıyor.

Altın fiyatları… 15 Ağustos 2019

Peki bugün altın ne kadar? Altının cumhuriyet, tam, yarım, ons, çeyrek ve gram cinsindeki değeri 11.56 itibariyle şöyle:

  • Cumhuriyet altınının alış fiyatı 1.805,08 lirayken satış fiyatı 1.850,70 lira,
  • Tam altının alış fiyatı 1.751,17 lirayken satış fiyatı 1.785.16 lira,
  • Ons altının alış fiyatı 1.519,33 lirayken satış fiyatı 1.519,57 lira,
  • Yarım altının alış fiyatı 872,84 lirayken satış fiyatı 895,30 lira,
  • Çeyrek altının alış fiyatı 437,24 lirayken satış fiyatı 447,36 lira,
  • Gram altının ise alış fiyatı 273,48 lirayken satış fiyatı 273,66 lira seviyesindedir.

Altını değerli kılan özellikler nelerdir?

Kolayca dövülerek biçimlendirilebilen altın, çağlar boyunca insanın ilgisini çekmiştir. Kolay kolay tepkimeye girmeyen kararlı bir element olan altın; paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Saf hâldeyken çok yumuşak olan altın, göz alıcı ve parlak bir renktedir. Asitlere karşı dayanıklı olan altın, çok kolay bir şekilde işlenebilmektedir.

MÖ 3200 yıllarında, Mısır’da para olarak kullanılan altın, sonraki MÖ 2000’li yıllara gelindiğinde de ziynet eşyası olarak kullanıldığına dair arkeolojik bulgulara rastlanmıştır. Dünyadaki birçok medeniyet altını çeşitli amaçlarla kullanırken toplumların para birimi olarak seçtiği tek element altındır. Ayrıca, altın, değerli bir iletken olma özelliğiyle de elektronik devre elemanlarının işlenmesine yardımcı olur.