Kategoriler
Emlak Haberleri

Ani kur düşüşü konutta satış iptalleri getirdi

20 Aralık haftasında döviz kurunda oluşan sert düşüşün, konut satış iptallerine sebep olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, mevcut alıcıların da beklemeye geçtiği kaydedildi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kur düşüşü hakkında piyasaya yansıyan etkilerini değerlendirmiştir. Başkan Aşa; “Bu durum özellikle yabancı alımını azaltacaktır. 100.000 dolarla 850.000 TL’lik konut alabilirken, kur artışlarının ardından 1.800.000 TL’lik konut bakmaya başladı. Fakat ani kur düşüşü yaşanınca parası yetmedi ve satış iptalleri olmuştur.” dedi.

Başkan Aşa, talep azalmasının fiyatlarda bir miktar gevşemeye sebep olabileceğini belirtmiştir. Ancak henüz o noktaya gelmediklerini aktarmıştır. Ayrıca Aşa, alıcıların dövizin seyrini takip ettiklerini söyledi. Özellikle inşaat piyasasının da yeni projelere başlamak için, kurun belli bir seviyeye inmesini beklediğini anlatmıştır. Aşa, “İnşaatçı şu anda önünü göremediği için maliyet hesabı yapamıyor. Burada kamunun devreye girmesi gerekmektedir.” dedi.

Yabancıya etkisi pozitif oldu

Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak da kur hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Bucak; “Kur artıkça yabancıya satış daha pahalı duruma geldi. Fakat doların gerilemesi yabancıya satışta pozitif bir etki yaratmıştır. Bundan dolayı yabancıya gayrimenkul satışı tarafından bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Hızlı bir şekilde artacağına da inanıyorum. Bu dolarizasyon döneminde bizim satış verilerine bakıldığında beklentimizi karşılayacak satışlar da gerçekleşmiştir. 2022’de yabancıya satışın 60 ile 70 bin bandına gelerek 10 milyar doların üzerinde bir gelir bırakmasını bekliyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

Bucak, iç pazarda insanların yatırımlarını biraz erteleyip şu anda dolar ve TL tarafında kampanyanın gidişatını izlemeye geçtiğine değinmiştir. Ayrıca Bucak; “Artacak mı düşecek mi onu bekliyor. Üstelik kredi oranları aylık yüzde 2’ye yükseldi. Bu sebeple kimse kredi bulamıyor. Bu da ipotekli konut satışlarında düşüş yaşanacağını gösteriyor. Dolayısıyla cebinde nakiti olan konutu alıyor, fakat ipotekli kısım beklemede kalıyor.” dedi.

Yabancıya ikamet amaçlı satışları artırır

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman ise fiyatların düşmüş olmasının yabancılar açısından cazibeyi artıracağını dile getirmiştir. Ayrıca; “Yabancı alımlarında aslında vatandaşlık alımlarının payı yüzde 15-20 olmaktadır. Geriye kalanlar ikamet amaçlı alıyor. Türkiye’de mülk sahibi olduğunuzda daha rahat biçimde geçici ikamet alabiliyorsunuz. Böylece Afganistan, Yemen, Libya, İran ve Irak gibi ülkeler ucuz mülk için bize yöneliyor. Ayrıca ikamet sayesinde Türk pasaportu alabiliyorlar. Şimdi kur düşüşü yaşanınca bizim mülkler onlar için daha ucuz duruma geldi. Dolayısıyla yabancıya satışta bir düşüş beklemiyorum.” değerlendirmelerini yapmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…