Kategoriler
Emlak Haberleri

Arsa satışları alanında tüm zamanların rekoru kırıldı

Arsa satışları alanında tüm zamanların en fazla satışı gerçekleşmiştir. TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre; arsa, tarla, iş yeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi gibi konut dışı gayrimenkul satışlarında bütün zamanların rekorunu kırıldı. Bu alandaki satışlar 2021’de 2020 yılına göre yüzde 29,6 artmıştır. Böylece 1 milyon 528 bin adede ulaşmıştır. Bunun sonucunda konut dışı gayrimenkulün, konut satışlarını ilk defa geride bırakmıştır.

Satış patlaması yaşandı

Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, arsalarda yaşanan rekor hakkında bilgi vermiştir. Altınay; “Covid-19 salgın süreciyle beraber arsa satışları patlaması yaşanmıştır. Pandemi döneminde kırsala, doğaya ilgi çoğalmıştır. İnsanlar evlerinden sıkılmasından dolayı biz nasıl bir yaşam alanı içerisinde mutlu olabiliriz diye düşündüler. Bu sebeple bir şeyler ekebilecekleri, çocukların bahçede rahatça oynayabileceği, ayrıca bazen mangal yapabilecekleri yer arayışlarına girmişlerdir. Bazısı arsa alıp içine ev yapmayı istemektedir. Bazıları ise bununla uğraşamam deyip bahçeli konutlara yönelmiştir. Bu sebeple arsa ve tarla satışları artmıştır. Bunun dışında arsa almak en kârlı yatırımlardan biridir. Doğru bir yerden alınan arsayla zarar edilmesi imkânsız.” dedi.

İstanbul çevresi revaçta

Gülcan Altınay, özellikle İstanbul çevre ilçelerine talebin yoğunlaştığına değinmiştir. Altınay; “Çatalca, Silivri hattında daha çok talep vardı. Fakat bütçesi yetmeyenler bu defa Tekirdağ’da Çerkezköy, Kapaklı ve Saray hattını tercih etmiştir.” şeklinde konuşmuştur.

1 milyon TL’ye kadar çıkıyor

Altınay, bölgelere göre fiyatlar hakkında da bilgi vermiştir. Ayrıca Altınay; “Çatalca ve Silivri tarafında arsa almak isteyenler ortlama 400-500 metrekaredeki bir arsayı yaklaşık 700.000 TL civarında alabilir. 1.000 metrekareye istiyorum derse 1.000.000 TL’nin üzerine çıkması gerekmektedir. İçinde evi de olsun hazır bir düzen olsun, kurulu bir bahçesi olsun isteniyorsa da minimum 2.000.000 TL bütçeye sahip olunmalıdır. Tekirdağ’da ise 500 metrekare alanında bir arsayı ortalama 400-500 bin TL’ye alabiliyorsunuz. 800-1000 metrekare civarındaki bir arsayı almak istiyorsanız da 600-800 bin TL’ye çıkılmalıdır. Ancak köylere gideceğim diyorsanız bu rakam biraz daha aşağıya düşebiliyor. İçinde yapı olsun, köyde olsun, köyde yaşam istiyorum diyenler de artık 1.000.000 TL’nin üzerine çıkmak mecburiyetinde kalıyorlar. Çünkü artık yer kalmadı. Kalmadığı için fiyatlar hep yükselmektedir. Genelde insanlar bulamadıkları için arsayı alıp kendileri yapmayı tercih ediyorlar.” ifadelerini kullanmıştır.

“Ayrıntılara dikkat edin”

Arsa alırken dikkat edilmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. Altınay, yatırım yapmayı düşünenler için birtakım tavsiyelerde bulunmuştur. Altınay; “Eğer böyle bir yatırım yapacaksanız, böyle bir yer alacaksanız öncelikle alacağınız yerin tapuda niteliğine bakmanız gerekiyor. Yani niteliği arsa mı tarla mı? Eğer tarlaysa buraya kesinlikle bir yapı yapamazsınız. Yalnızca ekim, biçim işi yaparsanız. Hem hobi bahçesi olarak kullanacağım, bir şey ekeceğim hem de kalacağım bir yapı yapacağım diyorsanız her şey resmi olacak. Elektrik, su, doğal gaz abonelikleri olacak. İmarlı ve ifrazlı bir arsa olması gerekiyor. Bunları ben bilmiyorum, bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorum diyorsanız kesinlikle profesyonel bir gayrimenkul danışmanından destek almalısınız.” açıklamasında bulunmuştur.

Fabrika bulunamıyor

Arsaların dışında fabrika satışları da artış göstermiştir. Öyle ki üretimini artırmak, yeni fabrika açmak isteyen bazı yatırımcılar, iş yapacak fabrika bulamıyor. Satılık fabrikalar kısa sürede satılmaktadır. Ancak kiralık fabrikalar ilana bile çıkmadan kiralanıyor. Konuyla ilgili Altınay şunları dile getirmiştir; “2020’de Covid-19 salgınının başlamasıyla mart ile mayıs arasında bir yavaşlama yaşanmıştır. Fakat ondan sonra özellikle maskeden dezenfektana farklı sektörlerde yaşanan rağbet sebebiyle yeni fabrikaya ihtiyaç olmuştur. Bu durum da fabrikalara ve sanayi arsalarına ilgiyi artırmıştır. Talep arttıkça mal sahipleri fiyatları yükseltmeye başlamıştır. Metrekaresi 100 dolar olan yer, 150-200 dolara gelmiştir. Çerkezköy, Ergene, Kapaklı bölgesinde arsa fiyatlarının metrekaresi 150-200 dolar aralığındadır. Üstelik Hadımköy, Beylikdüzü bölgesinde ise metrekare fiyatı 500-1000 dolar aralığında değişmektedir.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…