Kategoriler
Emlak Haberleri

Artık her binada olması zorunlu olacak!

Atık getirme merkezleri kurulumu ve işletilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sıfır atık uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri yayınladı. Bu sebeple toptancı hallerinde ve pazar yerlerindeki gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılması için önlemler alınacak. Üstelik site, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri dönüşüm yapılabilen atıklar için ayrı kutular bulundurulması zorunlu olacaktır.

Bakanlık tarafından 2019 yılında Sıfır Atık Yönetmeliği yayımlanmıştır. Bu yönetmelikte öngörülen plastik kullanımının azaltılmasına yönelik esaslar bulunmaktadır. Bununla birlikte gıda ve tekstil atıklarının önlenmesine ve vatandaşların atıklarını bırakabilecekleri atık getirme merkezleri için teknik özelliklerine ilişkin esaslar yayımlanmıştır.

Pazarlarda Atık Gıdalar Ayrıştırılacak

Düzenleme ile toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde çıkan gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Böylece biyobozunur atıklar için ayrı biriktirme ekipmanı yerleştirilmesi zorunlu olacaktır. Üstelik site, apartman ve villa tipi konutlarda geri kazanılabilir atıklar için ayrı ekipman bulundurulması gerekmektedir. Düzenlemeyle mevcut ve yeni yapılması planlanan bütün binalarda atık kutusu bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Vatandaşların atıklarını bırakabilmeleri için kurulması planlanan Atık Getirme Merkezleri teknik özelliklerine ilişkin usul ve esaslar da belirlenmiştir.

Türüne Göre Renklendirme 

Uygulamayla atık biriktirme ekipmanı renginin seçiminde geri kazanılabilir atıklar için mavi kullanılacaktır. Diğer atıklar için koyu gri, biyobozunur atıklar için kahverengi kullanılacaktır. Cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı, metal atıklar için gri kullanılacaktır. Kâğıt atıklar için mavi, kompozit atıklar için turkuaz, bitkisel atık yağ için koyu mavi kullanılacaktır. Ayrıca atık ilaçlar için beyaz, tekstil atıkları için pembe kullanılacaktır. Bunun yanı sıra atık elektrikli ve elektronik eşyalar için mor renk kullanılacaktır. Bunun dışında mevcut biriktirme ekipmanlarında atık türüne uygun renkte etiketleme, giydirme, renklendirme yapılabilecektir.

Teşvik Edici Organizasyonlar Yapılması Planlanıyor

Sıfır atık bilinciyle farkındalığın artırılması, uygulamanın yaygınlaştırılması için mahalli idareler tarafından süreli kampanyalar düzenlenmesi planlamaktadır. Ayrıca vatandaşların atıklarını ayrı biriktirmesini teşvik edici organizasyonların yapılması planlanmaktadır. Eğitim kurumlarında ise Millî Eğitim Bakanlığı ortaklığında “Sıfır Atık Öğrenci Kulüpleri”nin oluşturulmasıyla ilgili konular belirlenmiştir.

Ekonomiye 30 Milyar TL Katkı Sağlanmıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri kapsamında atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir dünya bırakma amacı taşıyan Sıfır Atık Projesi’yle şimdiye kadar 24,2 milyon ton atık geri kazanılmıştır. Böylece ekonomiye 30 milyar TL katma değer sağlanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…