Kategoriler
Gündem Koronavirüs Sağlık SonDakika

Aşıda durum ne? Rusya’dan aşı alınacak mı? Sokağa çıkma yasağı gelecek mi?

Çin’den gelen Sinovak aşısı, sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı. Bu aşı, toplamda bin 200 kişiye yapılacak. Ardından 10 bin kişiye ilave edilecek. Aşı denemelerinin çoğunluğu sağlık çalışanları üzerine uygulanacak.

Bir aşının daha denemelerine başlanacak. Çapa, Cerrahpaşa dahil olmak üzre 10’dan fazla merkezde başlayacak. Söz konusu aşının izni verildi.

Rusya’daki aşı denenecek mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulunun toplantısının ardından basına konuştu. Bakan Koca, Rusya’daki aşıya müracaat edildiğini söyledi. Rusya’da geliştirilen Sputnik-V aşısı için “bir iki eksiği söz konusu idi” diyen Bakan Koca, söz konusu sonuçtan olumlu sonuç alındığını ve bunun dosyasından gördüklerini dile getirdi.

Sağlık Bakanı, aşının “bir iki eksiği”  tamamlandığında Türkiye’de denemelerine izin verilebileceklerini kaydetti.

Diğer ülkeler ve aşılarla da iş birliği

Birden fazla ülke birden fazla aşıyla iş birliği ve iletişimde olduklarını söyleyen Fahrettin Koca, güven duydukları aşıyı temin etme amacında bulunduklarını ifade etti. Dünyanın yıl sonuna kadar koronavirüs aşısını temin etmeye hazırlandığını, Türkiye’nin de bu yıl başına kadar Kovid-19 aşısının tedarik edebileceğini bildirdi.

Koca, gelecek yılda yerli aşıda yol alınacağına yönelik kanaatinde bulunduğunu söyledi.

Sokağa çıkma kısıtlaması gelecek mi?

Dünyada sokağa çıkma yasağı ve benzer kısıtlamalardan uzak kalındığını ve bu uygulamaların çoğunlukla tercih edilmediğini dile getiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sokağa çıkma yasağının şu an için gündemde olmadığını ve Bilim Kurulu tarafından da bununla ilgili öneri sunulmadığını kaydetti söz konusu şu an için değil.

Tedbirler sıklıkla yinelediklerini ve salgının önlenmesinin en kestirme yolunun maske ve mesafe olduğunu bu tedbirlerin sonucunun olumlu olduğuna işaret eden Bakan Koca, vakaların seyrine göre ilgili İl Hıfzıssıhha Kurulunun bunlarla ilgili kararları alabildiğini bildirdi.

Gençlerde koronavirüs seyri

Koca, gençlerin de kendini koruması gerektiğini söyledi.

Hareketliliğin artmasıyla birlikte vakalardaki artışın olduğunu dile getiren Fahrettin Koca, gençlerde bu oranın ve bu salgının taşıyıcılığının daha yoğun olduğunu görüldüğünü kaydetti. “Gençlerde hayatını kaybedenlerin sayısı daha düşük.” diyen Koca, gençlerin ölümünün altında yatanın genelde kronik rahatsızlık ve immün yetmezliği olduğunu bildirdi.

Gençlerin bulaştırma oranının yüksek olduğunu; gençlerin salgını yaşça büyüklere bulaştırma konusunda ciddi sorun oluşturduğunu, herkesin virüs taşıyormuş gibi maske ve mesafe kuralına uyması gerektiğini kaydetti.

Gençler de vefat edebilir

“Hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması hâlen yüksek.” diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının genç yaşta da öldürebileceğini kaydetti. Koca, koronavirüs hastalığına yakalanan gençler hakkında “Özellikle kronik rahatsızlığı varsa salgın ağır seyredebiliyor.” açıklamasında bulundu.

Koca, gençlerin kendilerini koruması ve başkalarına bulaştırma konusunda hassas olması gerektiğini söyledi.

Son Dakika: Bakan Koca salgında sona yaklaşıldığını söyledi