Kategoriler
Gündem

Ay’da pamuk yetiştiren Çin, Mars’a da gidecek

Pamuk, patates, kolza tohumlarının yanı sıra maya ve meyve sineğini Ay‘a taşıyarak deneme çalışmaları yapan Çin, 2021 yılında Mars‘a gideceklerini açıkladı.

Çin, Chang’e-4 göreviyle Uzay ortamındaki biyolojik büyümeyi de test etti. Çin, ulaştığı bölgeyle bir ilki oluşturdu. TM Dijital Haber Merkezi’nin haberine göre Çin, yeni hedeflerini açıkladı. Buna göre önümüzdeki sene Çin, Chang’e-5 aracıyla Ay‘da numune toplanması amacıyla sonda çalışmalarına başlayacağını duyurdu.

Burada toplanacak 2 kilogramlık numuneler Dünya’ya getirilecek. Dünya’nın uydusunun yanı sıra Çin, 2021 yılında Mars gezegenini ziyaret edeceğini de açıkladı. Çinli ekip yüzeye inip araştırmalarda bulunacak.

“Büyük güçlere yetişmek için hızlanmalıyız”

“Çin’in 60 yıllık havacılık tarihinde çok şey başardık, ancak hala havacılığın büyük güçlerinin gerisinde kaldık. Yani, yetişmek için hızımızı arttırmamız gerekiyor.” ifadelerini kullanan Çin Halkının Siyasi İstişare Konferansı Ulusal Komite üyesi Wu Yanhua, “Ay‘dan numune toplanması ve Dünya’ya geri getirilmesi amacıyla 2020 yılında Chang’e-5 Ay görevini başlatacağız. Ayrıca 2021’de Çin’in Ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiren’ın tasarımıyla Mars‘ı araştırmak; yüzeyine inmek ve keşfetmek için bir Mars görevi başlatacağız.” sözlerini kaydetti.

Çin’in hedefleri bunlarla sınırlı değil. Sonraki aşamada Çin, Uydu’da uzun vadeli keşifler yapmak için hazırlanıyor. Yanhua, Uydu’nun Güney Kutup Bölgesi’ne zeki robotlar yerleştirerek bilimsel algılama yapacak ve karmaşık olarak nitelendirilen Ay ortamında uzun vadeli keşiflerin gerçekleştireceğini belirtti.

Uydu’nun Güney Kutbunda bazı eski kraterlerin ve donmuş suların olabileceğini söyleyen Wu Yanhua, bunun araştırma değerinin büyük olduğunu kaydetti.

Çin’de bitki yetiştiriciliği

Chang’e-4 göreviyle Çin, uzay aracının içine Lunar Mikro Ekosistemi (LME) 2.6 kilogramlık mini biyosferin olduğu bir alan yarattı. Pamuk, patates, kolza tohumu, maya, meyve sineği yumurtası, fare kulağı teresini Uydu’ya gönderdi. Biyolojik deneme görevin bir parçası oldu. Uydu’daki pamuk filiz verdi ancak LME‘nin içi ısıtılmadığı için bu eksi 190 santigrat sıcaklığında pamuk filizleri öldü.