Kategoriler
Kentsel Dönüşüm

Bağcılar’da kentsel dönüşüm hızla devam ediyor

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla yaptıkları görüşmelerin ardından çok fazla destek aldıklarını söylemiştir. Ayrıca Başkan Lokman Çağırıcı, hak sahiplerinin en uygun şartlarda mülk sahibi olacağını belirtmiştir.

Fatih Mahallesi’nde bulunan Demircan Sitesi, Bağcılar’da riskli alan ilan edilen 10 yerden biridir. Ayrıca bu site 2019 yılında 5.8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar almıştı. Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğünce hazırlanan rapor sonucuna göre; alınan beton örneklerinin “mukavemet değerlerinin olması gerekenin altında” olduğu ve risk taşıdığı tespit edilmiştir. Aynı sokakta yer alan diğer binaların da hasarlı olduğu ortaya çıkmıştır. Böylece Demircan Sitesi’ndeki daire ve dükkanların tahliye işlemleri gerçekleşmesinin ardından yıkım başlamıştır.

Bu gelişmelerden sonra Başkan Çağırıcı, Demircan Sitesi’ndeki konut sahipleri ve kiracılarla görüşerek çözüm yollarını konuşmuştur. Ayrıca konutlarını boşaltanlar için kira yardımı ödemeleri başlatılmıştır. Vatandaşların mağdur olmamaları için başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ ile görüşmeler yapılmıştır. Uzmanlar ve yetkili isimlerle uzun süren görüşmelerin ardından alınan kararlar düzenlenen toplantıyla hak sahiplerine bildirilmiştir.

Başkan Lokman Çağırıcı “En uygun şartlarda mülk sahibi olsunlar istedik”

Bağcılar Belediyesi Konferans Salonu’nda “Demircan Sitesi Uzlaşma Modeli” isimli toplantı yapılmıştır. Bu toplantıda hak sahipleri bir araya gelmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen projeye yönelik sunum yapılmıştır. Sunumda alan ve daire büyüklükleri, kat sayıları, mimari proje örnekleri ve benzeri detaylar paylaşılmıştır. Projede, toplam 74.859 metrekare inşaat alanı üzerinden hesaplanan 585 hak sahibi bulunmaktadır. Projenin 2 yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Ayrıca yapılaşma şartlarıyla birlikte, kentsel dönüşümle sağlanan kira yardımı, kredi desteği gibi kolaylıklar anlatılmıştır.

Başkan Lokman Çağırıcı, Demircan Sitesi’nin olduğu yerde büyük bir değişimin yaşanacağını söylemiştir. Ayrıca Çağırıcı; “45 senelik komşunuz olarak burayla ilgili başlattığımız çalışmalarda uzun bir süreç gerçekleştirdik. Çalışmalarımızda her zaman şuna öncelik verdik; burada yaşayan vatandaşlar yeniden aynı yerde en uygun koşullarda mülk sahibi olmalarını istedik. Bakanlığımızla görüşerek acil ve önemli adımlar attık ve maksimum destek için ricada bulundum. Allah razı olsun Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a çok teşekkür ediyorum. Kendisi Türkiye için büyük bir şans. Bizlere güvenip destek vermiştir.” ifadelerini kullanmıştır. TOKİ tarafından hazırlanan projenin uygun maliyetli şartlarda yapılacağını öğrenen vatandaşlar, emeği geçenlere alkışlarla teşekkür etmiştir.

Kentsel dönüşümde neler yapıldı?

Bağcılar Belediyesi, 5 Ekim 2012’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı zamanında başlatılan Kentsel Dönüşüm hamlesi kapsamında çok sayıda projeyi hayata geçirmiştir. Parsellerin birleştirilmesiyle ilçede yerinde dönüşüm kapsamında modern yaşam alanları kazandırılmıştır. Şimdiye kadar toplam 3.277 adet riskli yapıdan 3.072’sinin yıkımını gerçekleştirilmiştir. 16.259 bağımsız birimin dönüştürülmesi de tamamlanmıştır. Bunun yanı sıra ömrünü tamamlayan kamu kurum binaları, okul ve ibadethaneler de yenilenmiştir.

Diğer kentsel dönüşüm haberleri için tıklayınız…