Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bakan Albayrak açıkladı… Kamu bankaları faiz indirecek

Bankalarla görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankalarının faiz oranını yüzde 8 ile 10 bandına çekeceğini açıkladı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesindeki “Kahramanmaraş İş Dünyası Buluşması” adlı etkinliğe katılan Albayrak, burada 2020 yılının ekonomi politikalarıyla ilgili hedefleri anlattı. Bu yılın hedefleri ve projeksiyonları doğrultusunda olumlu bir başlangıcın yapıldıını belirten Bakan Albayrak, 2019 yılını enflasyon, kur, faiz ve büyüme oranlarına ilişkin olumsuz beklentilerinin üzerindeki bir performansla sonlandırdıklarını dile getirdi.

Faizlerdeki düşüş süreci devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimi kararının ardından banka kredilerindeki düşen faiz oranlarını hatırlatan Bakan Berat Albayrak, faiz indirimi sürecinin devam ettiği söyledi. Albayrak, “Merkez Bankasının politika faizini 11,25’e indirmesine paralel olarak kredi faizleri de hızla gerilemeye devam ediyor. Böylece, bir önceki yılın ocak ayına göre ticari kredi faizleri ortalama 14 puan, konut kredisi faizleri ortalama 14 puan, ihtiyaç kredisi faizleri 16 puan, taşıt kredisi faizleri ise 15 puanın üzerinde geriledi. Bildiğiniz gibi kamu bankalarımız faiz konusunda, piyasaların canlanması konusunda öncü bir rol üstleniyor ve elini taşın altına koyuyor.” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “İş dünyasıyla hazır bir aradayken yeni müjdeler verelim. En son Kayseri’deyken indirim açıklamıştık. Buraya gelirken de kamu bankaları yöneticileriyle bir araya geldik. İşler iyi gidiyor, bunları faizlere nasıl yansıtabiliriz derken sağolsun 3 genel müdürümüzle konuştuk. Yeniden bir indirim görüştük. 9 ile 11 bandındaki faizlerle ilgili kamu bankalarımızla görüştük ve bunu yüzde 8 ile 10 aralığına getirmek için mutabık kaldık. İndirimleri yansıtmaya devam ediyoruz. Bu bankalarımızın yöneticileri özelinde tüm kamu bankası yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu indirimler kayıp değil, reel sektöre kazanç olarak yansıyacak. Bunu gören basiretli bankacılık daha çok kazanıyor ve büyüyor. O yüzden çok kıskanıyorlar. Attığımız tüm bu adımların sektördeki tüm bankalara da örnek olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Enflasyon ve faiz ile mücadele edilecek

Bu yılın ekonomi politikasında enflasyon ve faizle mücadele konusunun öncelik olarak yer alacağını dile getiren Albayrak, bu yıl gıda enflasyonuyla mücadelede 2020’nin çok önemli bir dilim olduğunu kaydetti. Bu yılın ilk ayındaki verilerinin beklenilenin üzerinde olduğunu kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı, 5 bazlık büyüme oranının beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğini dile getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ocak böyle, şubat ve mart bunun takip eden nitelikte gelirse çok net söylüyorum, 2020’nin ilk çeyreği yüzde 5 baz büyümenin üzerindeki rakamları konuşabiliriz.” dedi.

Kaynak: Hürriyet