Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bakan Koca vaka sayısındaki düşüş zamanını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki salgının gidişatına ilişkin Bilim Kurulunun tahminlerini açıkladı.

Bilim Kurulunun toplantısının ardından basına konuşan Bakan Koca, vaka artış hızının düştüğünü, on gün içinde salgındaki vaka sayısının en yüksek değere ulaşabileceğini kaydetti.

Ardından günlük tespit edilen vaka sayısının iki haftalık yatay seyirle izleyebileceğini bildiren Koca, bu süreçten sonraki üç hafta içerisinde de günlük vaka sayısında düşüşün olabileceğini kaydetti.

Yaşlılardaki vaka oranı düştü

Bakan, 65 yaş ve üzerindeki yurttaşlardaki vaka oranının yüzde 35 seviyesinden, sokağa çıkma yasağıyla birlikte, yüzde 18 seviyesine düştüğünü kaydetti. Vaka sayısındaki artışın sürdüğünü ancak artış hızının düştüğünü aktaran Sağlık Bakanı, “Önümüzdeki günlerde plato oluşturması şaşırtıcı olmayacaktır.” dedi.

“Bu bizi rahatlatmasın”

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre; Fahrettin Koca basına ve kamuoyuna “Önümüzdeki günler, bir dalgalanma olmazsa, bir hafta 10 gün içinde bir pik noktasına erişebileceğimizi görüyoruz. Ortalama dünya örnekleri ve Çin, Güney Kore ülkelerinden edindiğimiz bilgilere göre 2 hafta sonra plato olabileceğini, devamında 2-3 hafta içinde de düşeceğini düşünüyoruz. Bütün bunlar bizi rahatlatmamalıdır. Yeni bir dalga olmaması için vatandaşımız tedbirlerinden vazgeçmemelidir, biraz daha sabır diyoruz.” şeklinde seslendi.

300 bini aşkın kişide filyasyon çalışması

İlk vakanın açıklanmasından beri filyasyon çalışmalarını titizlikle yapıldığını söyleyen Sağlık Bakanı, bugüne kadar toplam 322 bin 734 kişide filyasyon çalışmasının yapıldığını belirterek İstanbul’da bin 200 adet ekip aracının çalışmalar sürdürdüğünü kaydetti.

Sağlık Bakanı filyasyon çalışmalarına katılan Türkiye’deki toplam araç sayısının ise 4 bin 500’ü aştığını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sizden isteğim, hazır mücadele yoluna girmişken tedbirleri eskisinden çok daha sıkı tutun. Virüsü sokaktan alıp, evinize taşımayın. Evinizde kalın, sosyal mesafe, izolasyon kuralına uyun. Sokağa çıkmayanlar bu mücadelenin kahramanlarıdır.

Salgın hastalıklarda ilk amaç hastalığın yayılmasının önünü kesmektir. Filyasyon çalışmaları ilk vakadan beri titizlikle yürüttüğümüz bir uygulama. Bugüne kadar filyasyon çalışması 322 bin 734 kişi oldu. İstanbul’da 1200 araçlı ekip filyasyon için devrede. Türkiye’de toplam 4 bin 500 küsur araçlı kişi sahada. Bunu çok ciddi yapıyoruz.” diye konuştu.