Kategoriler
Ekonomi

Bankalar aldıkları yeni kararları açıkladı

Koronavirüs (covid-19) yol açtığı ekonomik boyutlu sıkıntılara getirilen tedbir kararları her geçen gün artıyor. Bu süreç içerisinde çıkarılan ekonomik destek paketinde bankalar bireysel ve işletmelere destek vermek için borçları erteleme kararına uyum sağlanması kararlaştırılırken; kamu ve özel bankaların yanı sıra katılım bankaları vatandaşa destek vermeyi sürdüren diğer bankalara katıldı. Ayrıca oluşan gelişmelere karşı bankalar yeni kararlar getirmeyi sürdürüyor.

Bankaların aldığı yeni kararlar

Türkiye Bankalar Birliği’nin önerisiyle çalışma saatlerinin 12:00-17:00 olarak değiştirilmesi fikri banka şubeleri tarafından kabul edilerek uygulamaya sokuldu. Ancak alınan bu önlem ters olarak işlemiş; özellikle 65 yaş ve üstünün sıklıkla işlem için geldiği bankalarda yoğunluk artışı gözlemlenmiştir.

Yığılmalar karşısında tedbirleri elden bırakmak istemeyen bankalar, aciliyeti bulunmadığı takdirde işlem yapmaya gelmemeleri konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu. Yapılacak market alışverişlerinde kendilerini korumak için almaları gereken önlemleri ihmal etmemeleri ve ödemeler karşısında kredi kartının temassız işlemini kullanmayı tavsiye ettiler.

İnternet üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün olan işlemler için bankalara gelinmemesi ve artan teknoloji imkanlarının gözetilmesinin önemi vurgulandı. Özellikle cep telefonlarından yapılacak mobil işlemleri arttırmaları, bankalara gelerek gereksiz temastan kaçılması gerektiği söylendi.

Uygulanması beklenenler

Salgın hastalığın yol açtığı zorluklar karşısında yeni destek kararları alan bankalar, tüm havale ve EFT işlemlerini ücretsiz yapacak.

ATM üzerinden çekilen para sınırlaması değiştirilerek 2 bin TL’sından 5 bin TL’sına yükseltildi.

Aynı zamanda PTT üzerinden yapılacak para yatırma, çekme ve ödeme işlemlerinin ücretinden muaf olunmasına karar verildi.

Mart sonuna kadar yapılması gereken taksit, ana para ve kâr payı ödemeleri kişiler tarafından ertelenebilir. Bu bankaların 6 ay süre vereceği destek 12 ay olarak değiştirilebilecek.

Çoğu banka taksit ödemelerinde nisan sonuna kadar ödeme hakkı olanların ödemelerini iki ay sonraya erteledi.