Kategoriler
Ekonomi

Bankalar borç ertelemelerinde fırsatçılık mı yapıyor?

Tüm dünyada hızla kayıplara neden olan, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği koronavirüs (covid-19) ülkemizde etkisini sertleştirdi. Ekonominin en az sağlık kadar tehdit edici bir unsur olarak görülmesi, ekonomik destek paketinin ortaya çıkmasını sağlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ olarak açıkladığı destek paketinde vatandaşa borçlarını erteleyebileceği müjdesi verildi. Ancak bankalar borç ertelemelerinde fırsatçılık yaparak vatandaşın mağduriyetini arttırdı.

Bankaların borç ertelemeleri fırsatçılık mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son açıklamalarına göre 24 saat içinde 5 bin 35 test sonuçlandı. Toplam hasta sayısı 2 bin 433 olurken kayıp hasta sayısı toplam 59’a yükseldi. Türkiye’de sağlıkta gelişen tehdit kadar iş kaybı yaşayan, işlerini durdurmak durumunda kalan vatandaşlar ekonomik anlamda zor günler geçiriyor.

Önümüzdeki günlerde ekonomik destek paketi açıklanmış olup vatandaşın tüm mağduriyetleri çözülmesi bekleniyordu. Özellikle bankalara karşı yapılacak ödemelerde erteleme söz konusu olunca herkes rahat bir nefes almıştı. Dün çoğu kişi bankalara müracaat işlemini gerçekleştirdiğinde beklemedikleri bir gerçekle karşılaştılar. O da bankaların krizi fırsata çevirerek, erteleme adı altında borçlara faiz eklenmesiydi.

Vatandaş sessiz kalmadı

Türkiye Bankalar Birliği’nin tavsiyesiyle ortaya çıkarılan ve ilk olarak kamu bankalarında görülen borç erteleme işlemine katılan bankalar da oldu. Toplam 16 bankanın destek verdiğini söylemesi üzerine vatandaş bankalara akın etti. Ancak karşılaştıkları şeyi borçlarının ertelenmesi için yeni borçlar ödeme zorunluluğu oldu.

Bunun üzerine sosyal medya üzerinden seslerini duyuran kişiler, #faizAlma adında hastag başlattı. Pek çok insan mağduriyetini getirerek bankalara seslendi. Önümüzdeki günlerde bankaların bu kararını vatandaştan yana değiştirmesi bekleniyor.