Kategoriler
Gündem

Bartın Amasra maden ocağında patlama

Bartın İli, Amasra İlçesi’nde bir maden ocağında patlama meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü´nde bağlı alanda patlama meydana gelmiştir. Olaydan sonra iki işçi sağ olarak çıkarıldığı bildirilmiştir. Ayrıca maden ocağında mahsur kalan işçileri olduğu tahmin edilmektedir.

Basınçlı bir patlamanın meydana geldiği kurtarılan işçi tarafından belirtilmiştir. Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi gelmiş durumdadır. Ayrıca çalışanların aileleri de olay yerine geldiği bildirilmiştir. Olayın saat 18.15 civarında -300 kotunda patlama meydana geldiği bildirilmiştir. Yaklaşık 80 veya 90 kişinin olay yerinde çalıştığı tahmin edilmektedir. Kurtarma çalışmaları ise başlamış durumdadır.

Bartın Valiliği tarafından konu ile ilgili açıklama gelmiştir. Valilikten yapılan açıklamaya göre;

Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18:15 civarında eksi üçyüz kotunda hala nedeni bilinmeyen kısmi bir patlama meydana geldiği bildirilmektedir. Açıklamada ayrıca olay yerine tüm ekiplerin sevk edildiği ve çalışmaların başladığı belirtilmiştir.

Patlamanın olduğu yerde 87 işçi olduğu, 11 tanesinin ise çıkarıldığı bildirilmiştir. Bartın Valisi tarafından yapılan açıklamada eksi 300 kotta 44 işçi, eksi 350 kotta ise 5 işçinin olduğu vali tarafından bildirilmiştir. Ayrıca vali 8 işçinin kendi imkanı ile madenden çıktığını bildirmiştir.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve İçişleri Bakanı olay yerine intikal ediyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in olay yerine doğru yola çıktığı bilgisi verilmiştir. Ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da olay yerine doğru yola çıktıkları bildirilmiştir.

Maden ocağında meydana gelen patlama ile ilgili Maden-İş sendikası tarafından trafodan kaynaklı grizu patlaması olduğu belirtilmiştir. Maden-İş sendikası ayrıca patlama olan bölümde 35 işçinin olduğu, 12 işçi ise kurtarıldığı bildirilmiştir. Bilindiği gibi grizu patlaması metan gazı ile havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı ise olay ile ilgili soruşturma başlatmıştır.

Son dakika bilgisine göre saat 21:12 itibarıyla 17 işçinin sağ olarak ocaktan çıkarıldığı bildirilmiştir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; saat 21:48 itibarı ile sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada, şu anki bilgilere göre; 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 20 yaralımız var.”  dedi.

İçişleri Bakanı Soylu 22:53 itibarı ile yaptığı açıklamada; “Maden ocağında meydana gelen patlamada 110 kişi vardı. 28 işçi yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır. 49 kişi riskli bölgedeydi, maalesef 14 can kaybı olmuştur. Başımız sağ olsun” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; saat 00:02 itibarı ile sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Amasra’daki maden ocağında vefat eden işçi sayısı 40’a yükseldi.