Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bazı borçlar özel bankalarla ödenemeyecek

Gelir İdaresi Başkanlığının duyurusuna göre 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren bazı borçlar özel bankalar aracılığıyla ödenemeyecek. Vergi, harç, ceza ve diğer alacakların tahsilatı sadece kamu bankaları ve PTT aracılığıyla yapılacak.

Bankalarla imzalanan vergi tahsilat protokollerinde değişikliğe gidildi. Gelir İdaresi Başkanlığının duyurusuna göre; yeni yıldan itibaren vergi, harç, ceza ve diğer alacakların tahsilatı sadece kamu bankaları ve PTT aracılığıyla gerçekleşecek. 

Vergi Dairesi müdürlükleri tarafından takip ve tahsilatı yapılan vergi, harç, ceza ve diğer alacaklar Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası ve PTT aracılığıyla aktarılacak.

Özel bankayla yapılabilecek ödemeler

Yeni düzenlemeye göre özel bankalar aracılığıyla nakit, hesaptan, çekle, banka kartı, havale ve EFT yoluyla vergi, harç, ceza ve diğer alacakların tahsilatı yapılmayacak. Kredi kartı aracılığıyla yapılan ödemelerde ise özel bankalar kullanılacak.

Gelir vergisi (gayrimenkul/menkul sermaye iradı, ücret, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisi), motorlu taşıtlar vergisi, trafik idari para cezası, Karayolları Taşıma Kanunu idari para cezası, geçiş ücreti ve idari para cezası, diğer idari para cezaları, mali yapılandırma kanunları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında taksitlendirilmiş borçlar, tapu gibi ödemelerin yanı sıra yurt dışından yolcu tarafından getirilen telefon, öğrenim kredisi ve katkı kredi borçları, pasaport harcı ve değerli kâğıt bedeli, sürücü belgesi harcı ve değerli kâğıt bedeli, TC kimlik kartı bedeli, yurt dışına çıkış, Göç İdaresi ikamet harcı, ikamet tezkeresi defter satış bedeli, tek giriş vize harcı, ecrimisil gelirleri, veraset ve intikal vergisi ödemelerinde durum değişmeyecek. Açıklamaya göre, bu borçlar, belirlenen özel ve kamu bankaları aracılığıyla kredi kartı kullanılarak ödenmeye devam edilecek.