Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bedelli Askerlik için AFAD eğitimi önerisi

Afetlere karşı müdahale eğitiminin vatan savunması kadar önemli olduğunu belirten CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, bedelli askerlik yapan erlere bir ay boyunca AFAD eğitimi verilmesi yönünde öneri bildirdi. 

TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüş bildiren Milletvekili Sancar, konunun siyasetin ötesinde bir durum olduğunu kaydederek taleplerini dile getirdi. Sancar, konunun daha önce de Millî Savunma Komisyonunda sunulduğunu kaydetti. 

Önerge sunulacak

AFAD ekiplerinin farklı şehirlerdeki olay bölgesine giderek müdahalede bulunduğunu açıklayan Teoman Sancar, bu sebeple müdahalelerin yetersiz kalacağına dikkat çekti. CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, “İstanbul’da 7,5 şiddetinde bir deprem beklendiğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ağzından duyduk. Burada siyasetin ötesinde bir konu var. Milli Savunma Komisyonunda daha önce de önerdik. Bedelli askerlik yapanların bir aylık AFAD eğitimine tabi tutulmasını talep ediyoruz. Bu konu oldukça önemli ve zaruridir.” diye konuştu.

Milletvekili Sancar, önümüzdeki günlerde konuya ilişkin önerge hazırlayarak TBMM’ye sunacaklarını bildirdi.

Bedelli Askerlik ne kadar sürüyor?

Türkiye’de yapılması zorunlu kılınan askerlik eğitimine alternatif olarak sunulan bedelli askerlik uygulamasının ordunun ve devletin maddi ihtiyaçlarını karşılamak ve bireylerin işlerini kaybetmemeleri için getirildiği belirtiliyor. Askerliğini bedelli olarak yapmak isteyenler, ücret karşılığında 21 gün askerlik yapıp, görevini tamamlayabiliyor.

Döviz karşılığında askerlik yapmak için en geç 2001 yılında doğmuş olmak ve erteleme başlangıç tarihinden önce yoklama kaçağı ve bakaya kalmamış olmak gerekiyor. Bedelli askerlik için ödenecek ücret, 35 bin 54 lira 64 kuruş lira olarak belirlendi. Bu ücret, 30 Haziran 2020 saat 18.00’e kadar geçerli olacak.

Bu tarihten sonraki bedelli askerlik ücreti, 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerli olacak. Buna göre  01 Temmuz ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında uygulanacak döviz karşılığında askerlik işlemleri alınacak ücret, ayrıca duyurulacak. Ödemeler; Mal müdürlüklerinin yanı sıra Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası ve PTT şubelerine yapılıyor.