Kategoriler
Gündem

Belçika koronavirüs ilacında gelişme kaydetti

Belçikalı bilim insanları, yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı etkili olacak antikorların üretildiğini kaydetti.

Gent Üniversitesi Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü (VIB), Kovid-19 virüsünü laboratuvar ortamında etkisiz hâle getirdi. Yöntem, kısa süreli koruma sağlasa da hemen etkili oluyor. Keşfedilen antikorlar, yeni koronavirüs salgınına karşı çalışmaları süren bir ilaç için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre; enstitüde görev yapan Profesör Doktor Xavier Saelens, Kovid-19 virüsünün laboratuvar ortamında etkisizleştirildiğini açıklayarak bunun ileriye yönelik önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Konuyla ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Flaman hükûmetinin başbakan Yardımcısı ve Bilim ve Ekonomi Bakanı Hilde Crevits, durumu koronavirüs salgınına karşı koruyucu nitelik taşıyan aday ilacın ilk adımı olarak nitelendirdi.

Hastalar hemen korunabilecek

Profesör Doktor Saelens’in yaptığı açıklamalara göre hastanın kendi antikorlarını üretmesinin gereği kalmayacak. Buna göre hastalar, sağlık personelleri salgına karşı kendilerini anında koruyabilecek. İlacın pandemiye karşı önemli bir araç olabileceğini belirten Profesör Doktor, bu ilacın aşılardan farklı olarak yaşlılar ve savunmasız insanlara da uygulanabileceğini dile getirdi.

Aynı araştırma ekibinde olan Bert Schepens ekip dışından çeşitli akademik uzmanlarla da çalışmaya devam edeceklerini aktararak “İyi bir ekip çalışması önemli. Bu yüzden deneyler sonucu virüsü yenebildiğimizi gördüğümde kolektif bir zafer hissettim.” diye konuştu.

Test edilmesi gerekiyor

Öte yandan ilacın tedavi araştırmaların sürmesi gerektiği belirtiliyor. Sonraki aşamalarda ilacın laboratuvar hayvanlarının üzerinde, hastalarda güvenlik ve faydalarının tespit edilmesi bekleniyor. Bunun için çeşitli ortaklıkların araştırıldığı kaydedildi.

Flaman bakan, “Tabii ki daha fazla araştırma ve geliştirmeye ihtiyaç var. Henüz orada değiliz. Ancak bakan olarak, Flamanların koronavirüse karşı biyoteknolojik savaşta liderlerden bir olduğunu görmekten memnunum” ifadelerini kullandı.