Kategoriler
Proje Haberleri

Big Country Büyükçekmece 1.2 milyar yatırımla hayata geçiriliyor

Akyapı, 3 milyar liralık yatırım zincirine son halkayı da ilave etmiştir. Firma, İstanbul Ümraniye’de konut, Hadımköy’de sanayi sitesi inşa etmektedir. Ayrıca Büyükçekmece’de ce villa projesine başlamıştır. 225 bin metrekare alanda hayata geçecek Big Country Büyükçekmece için 1.2 milyar lira yatırım yapılacaktır. Akyapı ve Hakan Grup işbirliği ile hayata geçirilen villa projesinde 126 adet villa yer alacaktır. Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, projenin tanıtım toplantısında konuşmuştur. Asmalı, son 1 yılda 3 milyar liralık yatırım devreye aldıklarını söylemiştir.

Big Country Büyükçekmece villa projesi tanıtıldı

Proje, İstanbul, Ümraniye’de 1.2 milyar yatırımla hayata geçirilecektir. Asmalı ayrıca, Hadımköy’de 500 milyon lira yatırımla sanayi sitesi hayata geçirdiklerini hatırlatmıştır. Bunun dışında yatırım zincirinin son halkası olan Büyükçekmece projesinde de inşaata ve ön satışa başladıklarını ifade etmiştir. Projenin tamamı tek katlı villalar tasarlanmıştır. Ayrıca Asmalı, yeni projelerinin 1.2 milyar lira yatırım değerine sahip olduğunu dile getirmiştir. Aynı zamanda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı olan Mahmut Asmalı, sektördeki maliyet artışlarına dikkat çekmiştir. Projenin yatırım maliyetinin de bundan 5-6 ay öncesine kadar bugünkü değerin yarısından az olduğunu söylemiştir.

İnşaat Maliyetlerinde yüzde 300 artış

Asmalı, TÜİK verilerine göre inşaat maliyetlerinin son 1 yılda yüzde 101 arttığını, bazı kalemlerde ise artışın %200-300’leri bulduğunu söylemiştir. Ayrıca üreticilerin özellikle çimento konusunda zorlandığını da kaydetmiştir. Asmalı, “Betonun metreküpünü 280 liraya alırken şimdi 1.000 liraya alıyoruz. Şantiyeyi kuruyoruz, ilk beton dökmemiz lazım. Çimentoyu toptan alalım diyoruz, vermiyorlar. Yurtdışına 45 dolara, yurtiçinde bizlere 65-70 dolara satıyorlar. Haksız rekabet var. Ayrıca 200 lira daha zam geleceği duyumunu aldık. Bu durum bütün malzemeler için geçerli değildir. Mesela demir sektörünü bundan ayırıyorum. Onlar, Dolar arttığında fiyat arttırıyor” ifadelerini kullandı.

“Firmalar hızlıca inşaatı bitirmek istiyor”

Akyapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel ise maliyetlerdeki anlık fiyat değişiminin, firmaları daha yavaş satış, daha hızlı inşaat sürecine yönlendirdiğini söylemiştir. Dinçel “Eskiden projeyi hızlı satmak önemli görülürdü. Fakat artık avantajlı değildir. Çünkü maliyet arttığında satış fiyatı düşük kalabilmektedir. Proje inşaatında gecikmek de dezavantaj olmuştur. Ne kadar gecikirseniz, maliyet artışları da o kadar çok etkilemektedir. Bundan dolayı firmalar hızlıca inşaatı bitirmek istiyor” dedi.

Asmalı konut finansman projesini değerlendirdi

Mahmut Asmalı, geçtiğimiz günlerde açıklanan Konut Finansman Projesi’ni değerlendirmiştir.  “Paketle konut kredi faizi psikolojik sınır olan %1’in altına inerken, Döviz ve Altın tasarrufların bozulmasıyla da liralaşma hedeflenmektedir. Paket, üst düzey projelerde çok anlamlı olmayabilir ancak özellikle Anadolu’da büyük hareket sağlayacaktır. Ayrıca maliyetler karşısında zora giren firmalara da finansman verilecektir. Bankalarla yaptığımız görüşme sonucunda paketle alakalı çalışmaların bu hafta tamamlanacağını öngörüyoruz. Açıklanan destekler sektöre hareket katacak” diye konuştu. Asmalı, paket açıklanınca ikinci el konutta zam yapanlara da değindi. Ayrıca “Bu tip paketler açıklanmadan iyi bir denetim mekanizması kurmak lazım. Bazı fırsatçılar serbest piyasayı yanlış anlamaktadır. Tüketici de uyanık olup, bunlara prim vermemeli” dedi.

Diğer proje haberleri için tıklayınız…