Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bir banka konut kredisi faiz oranını yükseltti

Önümüzdeki hafta TCMB tarafından alınacak karar, konut kredisi faiz oranları üzerinde belirleyici olacak.

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) 15 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere konut için verilen kredilerin faiz oranını yükseltti. TEB’in konut kredisi faiz oranı yüzde 1.15 seviyesinden yüzde 1.22 seviyesine çekildi. Ülke genelindeki tabela konut kredisi faiz oranlarının ortalaması yüzde 1,47 seviyelerinde bulunuyor. Son gelişmelerle beraber konut için bankaların verdiği kredilerdeki faiz oranı yeniden yükselişe geçecek mi?

Konut kredisi faiz oranları yükselecek mi?

Geçtiğimiz aylarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimi kararı dolar kurunda düşüş trendini başlatmış ardından kamu bankaları özellik konut kredilerinde faiz indirimi sürecine gitmişti. Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranları yüzde 1’in altına çekmesinin ardından özel bankalar da kredi faiz oranlarını düşürdü. Faiz indirimi kararlarının ardından gayrimenkul sektöründe hareketlenme yaşandı. İpotekli konut satışları eylül ayında önemli derecede yükseldi. Bu yılın eylül ayında kredili konut satışı, 2018 yılının eylül ayına göre, yüzde 410,2 oranında yükseldi. Ancak uluslararası çapta yaşanan gelişmeler; Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonu ve ardından gelen tepkiler dolar kurunu sert bir şekilde yukarı çekerken kredi faiz oranları da yeniden yükselişe geçecek mi?

Ekim ayı içerisinde en fazla değer kaybeden para birimi lira oldu. Olayların ardından gelen TEB’in faiz oranını yükselmesi kararı, diğer bankalara da yayılacak mı?

Geçtiğimiz yıl kurlardaki yükseliş, bankaların sunduğu kredi faiz oranlarını da etkilemişti. 2018 yılında yaşanan örnekte bankaların verdiği kredilerin faiz oranları rekor seviyeye ulaşmıştı. Konutlar için kredi faiz oranları geçtiğimiz sene yaşanan kur kriziyle beraber yüzde 2.68 seviyesine ulaşırken çok sayıdaki bankanın tabela konut kredisi faiz oranı da yüzde 3 seviyesine hatta üzerindeki seviyelere ulaşmıştı.

TCMB’nin politika faizlerinde değişime gitmesi bankaların likidite maliyetlerini doğrudan etkilerken 4 Ekim’de gerçekleştirilecek TCMB’nin Para Politikası toplantısından çıkacak repo faizi kararı bu konuda belirleyici olacak.