Kategoriler
Gündem

Büyük İstanbul Depremi Çalıştayı: Binalar kendiliğinden yıkılıyor

ÖDP‘nin düzenlediği çalıştayda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı, binaların kendiliğinden yıkıldığını, birçok yapının kaçak ve sağlıksız olduğunu kaydetti. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Evi’nde düzenlediği Büyük İstanbul Depremi Çalıştayı’nda sorunlar ve yapılması gerekenler vurgulandı.

Gölcük Depremi‘nden sonra yapılan ihmalleri sıralayan ÖDP İstanbul İl Yönetim Meclisi Üyesi Nuriye Alsancak, son dönemde gerçekleşen depremlerin İstanbul’un ne derecede depreme hazırlıksız olduğunu gösterdiğini belirtti. İstanbul’daki toplanma alanlarının 77 adet olduğunu söyleyen Alsancak “Bu toplanma alanları da nitelikleri itibariyle yaşanacak olası büyük depremde, can kayıplarının artmasına neden olacaktır.” diye konuştu.

Bütün ruhsatlar iptal edilmeli

ÖDP‘nin deprem seferberliği başlatılması gerektiğini düşündüğünü vurgulayan Nuriye Alsancak, İstanbul Afet Acil Eylem Planı kapsamında, imara açılan tüm toplanma alanlarının ruhsatlarının iptal edilip boşaltılması ve toplanma alanlarının tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Üyesi Dr. Savaş Karabulut ise beklenen büyük depremin gerçekleşmesi hâlinde tsunaminin altı dakika sonra kıyıya ulaşabileceğini kaydetti. Üç tane daha büyük deprem beklediklerini söyleyen Karabulut “Şu an üç tane daha büyük deprem bekliyoruz. Marmara denizi içinde tsunami olacağı noktasında da ihtimaller olduğunu söyleyebiliriz. Depremin tetikleyeceği heyelanlar nedeniyle de meydana gelecek tsunamiler var. Tam olarak altı dakikada kıyıları terk etmemiz gerekecek.” sözlerini kaydetti.

Türkiye’nin çoğunluğu deprem tehdidi altında

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, ülke genelinin yüzde 66’sının afet tehlikesi altında olduğunu belirtti. Deprem olmadan bile İstanbul’daki binaların kendiliğinden çöktüğünü, duvarlarının yıkıldığını ifade eden Suna, yapı stoklarının güvenli ve sağlıklı olmadığını aktardı. Birçok yapının kaçak, ruhsatsız ve mühendislik hizmeti almadan üretildiğini kaydeden Nusret Suna, “99 depremi sonrası yerel yönetimin İstanbul Deprem Master Planı ve ilçe belediyelerinin çalışmaları mevcut. Bu plan tozlu raflardan indirilip günümüzün şartlarına göre revize edilip hayata geçirilmelidir.” diye konuştu.

Kaynak: BirGün gazetesi