Kategoriler
Ekonomi Gündem

Çeltik üreticileri: Her yıl zarar ediyoruz!

Üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten çeltik üreticileri, devletin alım yapıp taban fiyat belirtmemesinden şikâyet ediyor.

Girdi maliyetleri son bir yıl içerisinde yüzde 60 ile yüzde 100 oranları arasında artış gösterirken çeltik üreticilerinden tepki geliyor. Cumhuriyet gazetesinden Mehmet Menekşe ve Cemil Ciğerim’in haberine göre hükûmet politikaları çeltik üreticilerinin tepkisini topluyor.

Bafra’daki çeltik tarlalarında incelemede bulunan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ise hükûmet politikalarının çeltik üretimine engel olduğunu ifade etti.

Hancıoğlu, çentik fiyatının düşük olduğunu belirterek çentik üreticilerine haksızlık yapıldığını söyledi.

“Açıklanan bu fiyatlar, üreticimize ‘üretme’ demektir.” ifadelerini kullanan Samsun Milletvekili, bu durumu çeltik üreticilerinin emeklerine yönelik bir gasp olarak nitelendirerek “Açıklanan bu fiyatlar, üreticimize ‘üretme’ demektir. Çeltik üreticimizin emeklerinin gasp edilmesi karşısında sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

Hancıoğlu: Üreticimiz asla yılmadı

Artan fiyat artışlarından bahseden CHP Milletvekili, “Özellikle geçen nisan ayından bu yana gübre fiyatlarında yüzde 60, elektrikte yüzde 70, zirai ilaçlarda ise yüzde 100’ü aşan artışlar yaşandı. Bu temel girdi kalemlerindeki olağanüstü yükseliş hasada gölge düşürse de, üreticimiz asla yılmadı ve özveriyle çeltiğini ekti. Fakat şimdi belirlenen müdahale politikasıyla, çiftçimizin bütün emekleri heba ediliyor.” dedi.

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, piyasa fiyatının 2.5 ila 3 lira arasında olan çentik fiyatının 3.5 ila 4 lira olması gerektiğini belirterek çentik üreticilerine haksız yapıldığını kaydetti.

Ürünlerini satacak yer bulamıyorlar

Amasya’nın Taşova ilçesindeki Mülkbükü Köyü’nde çeltik üretilirken ilk çeltik hasadından sonra üretici köylüler, ürünlerini satacak yer bulamıyor. Çeltiğin taban fiyatları açıklanmazken köyde üretilen çeltiği alacak kamu kuruluşu da bulunmuyor. Mülkbükü Köyü’nde çeltik yetiştiriciliği yapan Arif Şahin ve İdris Şahin ile birlikte diğer köylüler çeltiklerini satacak pazar bulamıyor. Bunun yanı sıra köydeki çeltik üreticileri tarım girdilerinin yüksekliğinden şikâyet ediyor.

“Devlet çeltik üreticilerini görmüyor”

Hükûmet politikalarının çeltik üreticilerini es geçtiğini vurgulayan Mülkbükü halkı, yüksek maliyetlerden de yakınıyor. Kamu kurumlarının alım yapmadığını aktaran üreticiler, tüccara gitmek zorunda kalıp zarar ettiklerini ifade etti.

Mülkbükü Köyü’ndeki çeltik üreticileri “Devlet adeta çeltik üreticisini görmüyor, yok sayıyor. Devlet 500 ton çeltik üretilen yere ofis açıyor. 2 bin 500 – 3 bin ton çeltik üretimi yaptığımız köyümüze ofis açtıramıyoruz. Ofis Amasya bölgesinde olsun. Ama Mülkbükü’nün çeltiği alınsın Baldo ekimi yapıyoruz biz. Bu çeltiğimizin iyi olduğunu bildiğimiz için sıfır alım satım yapıyoruz. Öte taraftan mazot pahalı, gübre pahalı, girdiler pahalı, ofis yok. Devlet alım yapıp taban fiyat belirlemediği için adeta tüccarın kucağına atılıyoruz. Tüccar da istediği fiyatı veriyor, her yıl zarar ediyoruz, bu şekilde daha ne kadar üretim yapabiliriz ki?” ifadelerini kullandı.