Kategoriler
Proje Haberleri

Ceylanpınar Sulama İşletmesi bugün açılıyor

Ceylanpınar Sulama Projesi, Şanlıurfa Ceylanpınar üzerinde Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi olmaya hazırlanıyor. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yapılan duyuruda 22 Mayıs itibariyle hizmet hayatına başlayacak olan işletme, 60 bin dekar alanı suyla buluşturacak.

Ceylanpınar Sulama Projesi başarıyla tamamlandı

Hizmet hayatına 22 Mayıs 2020 (bugün) tarihinden itibaren girmeye hazırlanan işletmenin proje süreci, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başarıyla yürütüldü. TİGEM-Ceylanpınar Sulama Projesi adını alan tarım işletmesi için toplamda 70 milyon lira harcanmıştır. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, işletmenin kuru tarım alanında büyük kazançlar sağlayacağı ve üretim düşüklüğü riskine karşı geleceği hatırlatıldı.

Tarıma destek projesi olarak hayat bulan TİGEM-Ceylanpınar Sulama Projesi, 60 bin dekar alana su taşıyacak. Ayrıca gıda güvenliğinin ön plana çıktığı tarımda, yüksek verime ulaşmak için gerçekleştirilen bir proje olarak biliniyor. Modern sulamanın tarıma kazandırdığı ortaya çıkarken, üretim artışını yakalamak adına gerçekleştirilen projenin ileri teknoloji ile donatıldığı duyuruldu. Sadece tek bir tuş üzerinden binlerce alanın suyla kavuşacağı sisteme sahip proje, yakın zamanda Şanlıurfa Ceylanpınar bölgesine kazandıracak.

Modern basınçlı sulama sistemi ile tanışılıyor

Modern basınçlı sulama sisteminin aktif olarak kullanılacağı alan içerisinde, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Türkiye iklimi hakkında birtakım yorumlarda bulundu. Türkiye’nin su konusunda zengin olmadığını belirten Pakdemirli, su tasarrufunun ülkemiz için son derece önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle her su damlasının bereket olarak döneceği süreçte, suyun değeri yakın zamanda anlaşılacak.

Ayrıca TİGEM-Ceylanpınar Sulama Projesi’nin ülke ekonomisine 4 kat daha fazla katkı sağlayacağını belirten Pakdemirli; iki yılda bir ürünün alındığı alanda artık yılda iki ürün alınabileceği müjdesini verdi. Tarım alanında nadas sistemi üzerinden ürün yetiştirme döneminin sonlandığı bölgede, artık bitki çeşitliliğinde artış ve verim görülecek. Son derece kaliteli ürünlerin alınacağı arazi üzerinden Hububat veriminde 250 kg/dekardan, 500 kg/dekara çıkacağı öngörülüyor. Bu sayede yıllık ilave 25 milyon TL’nin kazanacağı belirlenirken, ikinci ürünün ortaya çıkmasıyla birlikte toplam kazanç 70 milyon TL’ye yaklaşacak.

Yeni projelerle birlikte yatırım artıyor

Bakan Pakdemirli, 2002 yılından itibaren başlattıkları proje girişimlerinden 2019 yılına değin Ceylanpınar Tarım İşletmesi üzerine yatırım yaptıklarını dile getirdi. Yapılan yatırımda işletmenin sulama, hayvancılık, mekanizasyon ve tarımsal alanda toplamda 721 milyon liraya mal olduğu ve yıl itibariyle yapılması beklenen 80 milyon liralık son yatırımlarla, geçtiğimiz 18 yıl içerisinde toplamda 800 milyonu aşan projeleri başarıyla hayata geçirdiklerini ifade etti.

Ayrıca gerçekleştirilen Ceylanpınar Tarım İşletmesi üzerinde beklentilerin yüksek olduğunu söyleyen Pakdemirli, alan büyütülmesinde hedefin 2023 yılı olduğunu söylemekten geri durmadı.