Kategoriler
Ekonomi Gündem

Çiftçiler borç batağında! Takipli borç sayısı il il artıyor

Tarım sektörü için kullanılan ve takip listesinde olan kredi borcu sayısı son bir yılda yüzde 49 oranında artış gösterdi. Takibe düşen borçlu sayısı 81 ilin 80’inde artış gösteriyor. Tarım sektöründeki bankalara olan dolar cinsindeki nakdî borç 10 yıl içerisinde yüzde 85 oranında arttı.

Bu yılın eylül ayından itibaren tarım sektöründekilerin bankalara olan toplam nakdî borcu 18 milyar 780 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Ayrıca, toplam gelir arasında yer alan tarım sektörünün payı yıldan yıla düşüş gösteriyor.

Tarım kredilerinde diğer illere göre daha şanslı olan tek il ise Bitlis olarak kayda geçiyor. Bitlis’te takibe düşen borçlu sayısında yüzde 5 oranında azalma görüldü. 

Üstelik bazı şehirlerin borçlu sayısının artış oranı yüzde 100’ün üzerinde bulunuyor. Çiftçiler borcunu ödeyebilmek için ürünü bedelinin altın satmak zorunda kalıyor. Bazıları ise borcunu başka bir yere borçlanarak kapatabiliyor.

BirGün gazetesinde Ozan Gündoğdu’nun haberine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) eylül ayına ilişkin verileri tarım sektörüne çekilen kredilerin borcu 100 milyar lira daha artışı gösterdi. Bu borçların toplamı son bir yılda 105 milyar 266 milyon liraya çıktı. Takibe düşen borçlar ise bir yıl içerisinde 3,2 milyar liradan 4,8 milyar liraya yükseldi.

Tekirdağ ve Konya gibi üretim havzaları bulunan şehirlerde takibe düşen borç miktarı yüzde 90 oranında artış gösterdi. 

Toplam gelirdeki tarımın payı düşüyor

Toplam gelir içindeki tarım sektörünün payı 2016 yılında yüzde 6,2, 2017 yılında yüzde 6,1, 2018 yılında ise yüzde 5,8 olarak kayda geçti. Tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin bankalara olan toplam nakdî borcu 18 milyar 780 milyon dolar seviyesindeyken 10 yıl önce bu borç, 10 milyar 116 milyon dolar seviyesindeydi.

Hakkâri’nin 2018 yılındaki takip altında olan borcu 892 bin lirayken bu yıl 2,3 milyon liraya ulaşarak yüzde 155 oranında arttı. Bartın’ın geçen yıl 1.5 milyon lira olan takipli borcu bu yıl 3,5 milyon lira oldu. Bartın’ın ise bir yıldaki borcu yüzde 126 oranında artış gösterdi.