Kategoriler
Gündem Proje Haberleri

Çin’deki Türkler tahliye edilecek

Koronavirüsü salgınından dolayı karantina altına alınan Vuhan şehrindeki Türkler tahliye edilecek. Tahliye operasyonu, Türkiye tarafından yapılacak. Türk Hava Kuvvetlerine ait Koca Yusuf adı verilen A400M kargo uçağı ambulansa dönüştürüldü. Ambulansa dönüştürülen askerî uçak, Türkiye’ye dönme talebinde bulunan yurttaşları, sağlık ekipleri ve enfeksiyon uzmanları eşliğinde alacak. Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından havalanan uçak, Etimesgut Askerî Havaalanı’na ulaştı.

Koca Yusuf operasyonu adı verilen bu görevde, 35 Türkiye, 10 Azerbaycan vatandaşı Çin’den tahliye edilecek. Mürettebat ile birlikte Türkiye’ye dönecek yolcular, özel kıyafetler giyecek. Uçaktan inen yurttaşlar, 14 gün boyunca karantinada kalacak.

Yolcular nasıl taşınacak?

Yolculuk esnasında herkes maske takacak ve bu maskeler, nemlenince değiştirilecek. 

Hürriyet’e açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Vatandaşlarımızda şu anda bir hastalık belirtisi olmadığını öğrendik. Ancak yine de ilk sağlık müdahalesi Vuhan’daki havaalanında ekiplerimizce yapılacak. Uçakta bir halk sağlığı uzmanımız da olacak. Pilottan sağlık ekibine ve vatandaşlarımıza kadar herkes özel bir kıyafet giyecek. Türkiye’ye getirilen vatandaşlar, onları getiren pilot ve sağlık ekibi 14 gün boyunca karantina altında tutulacak. Kimsenin aklında soru işareti kalmasın. Türkiye bulaşıcı risk olan tüm hastalıklarla ilgili her türlü önlemi almış bulunuyor.” sözlerini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, Bulaşıcı Hastalık Yönünden Yüksek Riskli Bölgeden Zorunlu Hâllerde Tahliye Prosedürü’nü Vuhan şehrine özel olmak kaydıyla güncelledi. Buna göre tahliye edilecek kişilerden sağlıklı olduğuna dair beyan alınacak. Mümkün olduğu takdirde uçağa binecek kişiler, ayrı bir alanda enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilecek.

Tahliye edileceklere paketli gıda verilecek. Yolcular, tek kullanımlık içecekler kullanacak. Yiyecek ve içecekler her kişiye birer ayrı pakette verilecek. Çöpler ise sahibi tarafından kişiye özel büzgülü çöp poşetine atılacak. Aynı anda birden fazla kişi, maskesini çıkarıp yemek yiyemeyecek, sıvı alamayacak.