Kategoriler
Emlak Haberleri

Çinliler konut yatırımında neden Türkiye’yi tercih ediyor?

Çinliler Türkiye genelinden konut satın almaya devam ederken, İstanbul’da şimdiden bir Çin mahallesi oluşmak üzere. Yeniçağ Gazetesi aracılığıyla duyurulan haber içeriğinde, Çinliler pandemi süreci sonrasında yatırım hedeflerini arttırdı. Uluslararası piyasada güçlü bir konuma ulaşmak isteyen Türkiye, yeni gelen yatırımcılarını sevinçle karışıyor.

Çinliler İstanbul’u tercih etti

Türkiye’de beliren yeni projelerin ardından konut alımlarında uluslararası alıcıların yönünde değişim rüzgârları görüldü. Pandemi dönemi dahilinde toplamda 500 konut satın alımı gerçekleştiren Çinliler, yatırımlarını aynı çizgide korursa İranlılar ile aynı seviyeyi yakalayabilir.

Milliyet Gazetesi yazarlarından Songül Hatısaru’nun aktarmış olduğu bilgilerde Çinlilerin hedefleri 5 yıla dağılım gösteriyor. ‘İpekyolu Projesi’ olarak öne çıkarılan yeni proje Çin’in Avrupa’ya gerçekleştirmiş olduğu ticari ulaşımda Türkiye’nin büyük rolü üstlenmesine yardım etti. Hedeflerin 2025’e kadar uzadığı süreçte projede yer alacak yatırımcılar İstanbul’dan ev alma telaşına kapıldı.

Yatırım danışmanı Hakan Bucak’ın dediğine göre, Çinliler konutlarını İstanbul’un Basın Ekspres, Bağcılar, Avcılar ve Maslak ilçelerinden seçiyor. Bucak, aniden beliren konut alımlarının yalnızca proje nedeniyle olmadığını ve Türk vatandaşlığının da bir cazibe olarak görüldüğünden söz etti.

Yabancılardan gayrimenkul talepleri

Songül Hatısaru’nun, Hakan Bucak ile gerçekleştirmiş olduğu röportajda yatırım danışmanı kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi. Danışmanlığını yürüttüğü yabancılardan herhangi bir gayrimenkul talebin olup olmadığı sorusuna cevap veren Bucak;

“Pandemiye rağmen ilgi çok. Mesaimizin büyük bölümünü Çinlilere proje anlatmakla geçiriyoruz. Çin’de konut fiyatları çok arttı. Pekin’de, Şangay’da 20 metrekarelik bir evin fiyatı 1 milyon dolar. Çinlilerin gayrimenkule olan ilgisi tıpkı Türkler gibidir. Yatırımın asıl sebebi konutun tasarruf ve teminat aracı olarak görülmesinden kaynaklanır.

Kendi ülkelerinde konut satın alamayan alıcılar tercihlerini başka ülkelere doğru kaydırdı. Türkiye’nin öne çıkmasındaki nedenlerden birisi İpekyolu projesi olarak biliniyor. Ancak yatırımın yalnızca Türkiye’de olduğunu düşünmemek gerekli. Portekiz, Yunanistan, Pakistan’da da yatırım gerçekleştirenlerin sayısı oldukça fazla. Yalnızca Türkiye’nin diğer ülkeler arasındaki avantajı vatandaşlık vermesidir. Çinliler çifte vatandaşlık isteğiyle de hareket ediyor.” dedi.

Kur etkisi yabancı yatırımcıları nasıl etkiledi?

Kurun etkisi gayrimenkul fiyatlarını uluslararası yatırımcılar için avantaja dönüştürüyor. Ancak fiyatı önemsemeyen kesimde asıl önemli olan çifte vatandaşlık. Çin vatandaşlarının düşünce sistemi uzun vadeli olmakla birlikte, önümüzdeki süreci Türkiye’yi yatırım bölgesine çevirmek var. Kendi şirketlerini kurması beklenen bu yeni yatırımcıların Avrupa ve Ortadoğu pazarını hedef haline getirdikleri biliniyor. Çevre ülkeleri izlemek için en iyi konum ise Türkiye.

Gayrimenkul almanın asıl amaçlarından birisi lokal hayatı öğrenmek. Halep, Kerkük, Musul gibi şehirlerin yapılanması için Çin’in ayırdığı miktar 250 milyar dolara eşitlendi. Ancak bu yatırımın meyve verebilmesi için belirlenen şehirlere yakınlık sağlanması gerekiyor. Asya kıtasından belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi oldukça zor ve maliyetli. Bu nedenle Türkiye’yi gözetleme kulesi olarak seçmek ve burada 5 yıl boyunca yatırım yapmak daha mantıklı geliyor. Özellikle kapıların açılması demek, sermayenin oluk oluk akması anlamındadır.

Çinliler Amerika’ya kızgınlar, aralarındaki gerilimin kolayca kapanmayacağı düşünülüyor. Bu nedenle İngiltere, Hindistan, Pakistan’ı ilgi alanlarına soktular. Yabancı ülkelere yatırım yapmak, şirket açarak dünyada ekonomik liderliği üstlenmek gözlerine daha kolay gelmektedir. Bizler ise yatırımcıları akıllı bir pazarlama stratejisi ile ülkeye çekmeye çalışmalıyız. Son yıllardaki popülerliğin Çin’e erişmesi ise Türk yılı ve Pekin Expo’sundaki tanıtım faaliyetlerinde büyük bir etki yarattı. Bu tanıtımı yaparak ilgiyi yatırıma çevirmeliyiz.

Hangi semtler tercih edildi?

Genellikle rezidans, ticaret ve sosyal tesisi olan projeler tercihlerinde öne çıkıyor. Uzun kulelerin hepsini ayrı bir şekilde seviyorlar. Ancak ilk şart metroya, metrobüse ve şehrin ana arterlerine yakın yerler olması. Bu anlamda Basın Ekspres, Bağcılar, Avcılar ve Maslak bölgeleri listede ilk sırada yer alıyor. Çin’de çalıştığımız 700-800 acente bulunmaktadır. Bunlara yöneltilen gayrimenkul portföylerindeki konutları pazarlamaktayız. Satış gerçekleştirildiğinde ise vatandaşlık başvuruları ve vergi muafiyetleri gibi karmaşık konularda yardımcı oluyoruz. İlişkimiz her şekilde devam ediyor; lokalleşmelerine ücretsiz yardımcı oluyor, çocuğunun eğitim alacağı okuldan, gidecekleri kuaföre kadar sorularını yanıtlıyoruz.

Bu yıl kaç konut satışı gerçekleştirildi?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığına rağmen konut satın alımında 500 adete ulaşıldı. Hacim olarak baz alınırsa aylık tapu devirli 100 adete denk gelmektedir. Ancak vadeli alımlarda tahminen aylık 250-300 arasında bir rakam var. Bu rakamlar yıl ortalamasında 4 bin konut ediyor. İstatistiklere geçen tapu devirli satışlar belirli rakamları oluşturmaktadır. Bizler ortalama her projede 5 ay ila 7 ay içerisinde satışı gerçekleştiriyoruz. İstanbul kadar ilgi gören diğer iller ise; Liman kentleri olarak bilinen İzmir ve Mersin oldu.

Araplarda ilgi ne durumda?

2020 yılında listenin başında İranlılar bulunuyor. Körfezde yaşayan beyaz yakalılardan da ilginin geldiğini görmekteyiz. Dubai’de, Katar’da yaşamını sürdüren pek çok Libyalı, Pakistanlı ve Filipinlilerin tercihi Türkiye’den yana. Ortadoğu’da oluşan ekonomik baskının farkındalar, bu nedenle kendi ülkelerine dönmek istemiyorlar. Katar, Kuveyt ve Dubai ise bu insanlara vatandaşlık sağlamıyor. Türkiye’de ise 250 bin dolarlık konut alan vatandaşlık kazanmaktadır.

Yabancıya konut satışları ne durumda?