Kategoriler
Kentsel Dönüşüm

Çorum Kale Mahallesi’nde kentsel dönüşüm planları

Çorum Belediyesi tarafından 2010 senesinden bu yana restorasyonu planlanan Kale Mahallesi’nde bulunan 39 adet binanın yıkımı gerçekleştirildi. Toplamda 42 bina barındıran Kale’nin içindeki cami ve tescilli binaların restore edilerek turizme kazandırılması planlanıyor. Çorum için büyük bir önem taşıyan kentsel dönüşüm ve restorasyon projesi sadece Kale sınırları içerisinde değil, Çorum Kalesi’nden Zafer İlkokulu’na kadar 95 dönümlük bir alanın kentsel dönüşümü için karar alındı. Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan Kale Kentsel Dönüşüm planlamaları ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Çorum Kale Mahallesi kentsel dönüşüm ayrıntıları

Çorum’da yapılacak kentsel dönüşüm ve restorasyon projelerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Belediye Başkanı Aşgın “Kale Mahallemiz, şehrin tam ortasında olması, şehrimizin tarihi, kültürel dokusuna çok önemli katkı verecek olması nedeniyle öncelikli olarak belirlendi. Bakanlığımız Kentsel dönüşüm çalışmalarının Kale’den başlanılmasının daha uygun olduğuna karar verdi. Tarihi Çorum Kalesinden Zafer İlkokulunun kadar olan 9,5 hektarlık (95 dönümlük) bir alanda kentsel dönüşüm için Cumhurbaşkanımızın imzası ile bu karar alındı. Kısa süre içerisinde çalışmalarımızı yapıp, görüşmelerimizi tamamlayıp örnek bir dönüşüm çalışmasına imza atacağız.” açıklamalından bulundu.

Aşgın’ın açıklamalarına göre proje iki adımda tamamlanacak. Projenin ilk aşamasında tarihi Çorum Kalesi’nin surları onarılacak, ardından da surlar içerisinde bulunan tarihi yapıların restorasyonu tamamlanacak. Surların içerisinde yapılacak inşaatlar kapsamında yöresel yemeklere ev sahipliği yapacak bir restoran, bir bebek kütüphanesi, sanat galerisi ve konservatuvar da bulunacak. Ayrıca Çorum Kale’sinden Saat Kulesi’ne kadar uzanan tarihi bir sokak hayata geçirilecek. TOKİ ise Kale Mahallesi’nde konut inşaatı gerçekleştirecek.

Çorum Turizme Kazandırılacak

Çorum’un turistik bir merkez olması amacıyla yapılan çalışmalarla ilgili Ak Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu ise “Şu an hayal edemeyeceğimiz noktadayız. Heyecanımız var. Yatırımlarımı var. Çorum turizmin başkenti olacak. Bu hayaller adım adım hayata geçecek. Aklınıza ne geliyorsa milletvekili arkadaşlarımız, il başkanımızla çalışmalara başlayacağız. Ulaştırma bakanımızı ziyaret edeceğiz önümüzdeki günlerde. Gündemimizde hızlı tren ve havaalanı var. Devlet hastanesi ve diğer yatırımlar. Halkımızın özlemle beklediği yatırımları birlik ve beraberlik içerisinde milletvekillerimiz, valimiz, belediye başkanımız ve il başkanımızla gerçekleştirmek için çabalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm haberlerine ulaşmak için tıklayınız.