Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Danıştay’ın son kararı müteahhitleri şok etti!

Dünya Gazetesi’nden Abdullah Tolu’nun yazısına göre; son zamanlarda yapılan düzenlemeler, çıkarılan Tebliğler ve Danıştay tarafından verilen kararlar neredeyse herkesi şok ediyor. Sık sık tekrarlanan bu şoklar insanlara artık normal gelmektedir. Misal, geçtiğimiz günlerde enflasyon muhasebesinin uygulanmasını bekleyenler 7352 sayılı Kanunla yapılan erteleme sebebiyle büyük bir şok yaşadılar! Yine, döviz ve altınlarını kur korumalı TL mevduat ve katılma hesabına dönüştüren şirketlere getirilen kurumlar vergisi istisnaları da, kamuoyunun belli kesiminde büyük bir şoka ve tartışmaya sebep olmuştur.

Danıştay, taşınmaz satışlarının iş yeri mi konut mu olduğuna tapu kayıtlarına bakılarak karar verilmesi gerektiğine ilişkin karar vermiştir. Danıştay’ın bu kararı hem Maliye’yi hem de müteahhitleri şok etmektedir. Bu örnekleri arttırmak mümkün. Görüldüğü üzere bu şoklar daha da devam edecek.

Danıştay, son olarak verdiği bir karar ile de, müteahhitleri şok etti

Danıştay’ın müteahhitleri şok eden kararı, teslimleri yüzde 1 veya 8 KDV’ye tabi olan konutlarla birlikte teslim edilen ocak, fırın, mikrodalga, buzdolabı, bulaşık makinesi, davlumbaz gibi ankastre ürünlerin tabi olacağı KDV oranı ile ilgilidir. Yani, ankastre ürünler beraber teslim edildiği konutlar gibi yüzde 1 veya 8 mi KDV uygulanacak. Yoksa yüzde 18 KDV’ye mi tabi olacak?

Ankastre ürünler neden satılan konutla beraber veriliyor?

Aslında bu bir pazarlama ve satış yöntemi. Günümüzde işletmeler iktisadi faaliyetlerini genişletme, rakip işletmelerle rekabet edebilme yöntemlerini kullanıyorlar. Ayrıca üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi koruma veya artırma amacıyla çeşitli satış ve pazarlama yöntemlerini kullanıyorlar. Pazarlama ve satış yöntemlerine bütün sektörlerde olduğu gibi, konut sektöründe de yaygın olarak başvurulmaktadır. Konut sektöründe kullanılan pazarlama ve satış yöntemlerinden birisi ise; inşa edilen konutların boş olarak değil de, çeşitli ankastre ürünler konularak direkt oturulmaya hazır satılmasıdır. Son dönemlerde gerçekleştirilen konut satışlarının büyük bir kısmı da ankastre ürünlü olarak yapılmaktadır.

Maliye’nin konu ile ilgili düzenlemesi nasıl?

Maliye’nin bu konu hakkında düzenlemesi KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yer almaktadır. Maliye’ye göre; indirimli orana tabi (yüzde 1,8) işlemlerle genel orana tabi (yüzde 18) işlemlerin beraber yapılması durumunda, bu işlemlere tekabül eden bedellerin, toplam bedelden ayırt edilerek her işlem grubuna o gruba ait vergi oranının uygulanması gerekmektedir. Ankastre ürünlerin yüzde 1 KDV oranına tabi net alanı 150 metrekarenin altındaki bir konutla birlikte teslimi durumunda, buzdolabı, ocak, fırın, mikrodalga fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi gibi ankastre ürünlerin konut sahibi tarafından sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek durumda olması sebebiyle bunların tesliminin konut tesliminden bağımsız ayrı bir teslim olarak değerlendirilmesi ve yüzde 18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

Müteahhitler bu konuda ne diyordu?

Müteahhitler ise; konutların tamamen oturulmaya hazır biçimde ankastre ürünlü satılmasının bir pazarlama ve satış yöntemi olduğunu belirtmiştir. Doğrudan satışları ve satış bedellerini artırdığı, satışlara paralel olarak yaratılan katma değerin de arttığı düşüncesindedir. Ayrıca konutların ankastre ürünlerle beraber direkt oturulmaya hazır olarak satıldığı durumlarda, ankastre ürün teslimlerinin konuttan ayrı bir teslim olarak değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığını dile getirmiştir. Bu ankastre ürünler de dahil toplam satış bedeli üzerinden yüzde 1, 8 veya 18 oranında KDV hesaplanması gerektiği görüşündedir.

Peki, ankastre ürünlü konut satışlarında uygulama nasıl?

Müteahhitlerin bir kısmı ankastre ürünlü konut satışlarında konuta ayrı, ankastre ürünler için ayrı fatura düzenlemektesir. Bunun haricinde tek bir faturada ayrı ayrı göstermektedir. Böylece konutun (yüzde 1, 8, 18) ve ürünlerin tabi oldukları oranda (yüzde 18) KDV hesaplamaktadır. Diğer kısmı ise ankastre ürünler dahil toplam satış bedeli üzerinden fatura düzenlemektedir. Böylece konutun tabi olduğu oranda (yüzde 1, 8, 18) KDV hesaplamaya devam ediyorlar.

Konut tesliminin yüzde 18 KDV’ye tabi olması halinde, ankastre ürünler dahil konut satış bedeli üzerinden yüzde 18 KDV hesaplanmasında herhangi bir problem bulunmamaktadır. Fakat, konut tesliminin yüzde 1 veya 8 oranında KDV’ye tabi olması halinde; ankastre ürünler için yüzde 1 veya 8 oranında KDV hesaplanmaktadır. Böylece Maliye’ye göre eksik KDV hesaplanması ve vergi ziyaı söz konusu olmaktadır.

Bu konuda yapılan tarhiyatlar yargıya taşındı

Teslimleri yüzde 1 veya 8 KDV oranına tabi konut teslimlerinde, konutla birlikte teslim edilen ankastre ürünlere yüzde 18 KDV hesaplanmamaktadır. Bu sebeple yapılan tarhiyatlar mükellefler tarafından yukarıda belirtilen gerekçelerle yargıya taşınmıştır. Bu konuda açılan çok sayıda dava olduğu ifade edilmektedir.

Danıştay: Maliye haklı, ankastre ürün teslimleri için yüzde 18 KDV hesaplanmalı

Danıştay, ankastre ürünlü konut satışlarında Maliye’yi haklı, müteahhitleri haksız bulmuştur. Konu ile ilgili olarak verilen son tarihli bir Karar’da; “Yüzde 1 veya 8 KDV oranının net alanı 150 metrekareye kadar olan konut teslimleri için geçerli olduğu, ankastre ürünlerin satışa konu konutlardan sökülüp taşınmasının ve üstelik satışa konu edilmesinin mümkün olması sebebiyle konutların tamamlayıcı bir parçası olarak değerlendirilemeyeceği, bu sebeple, konutla birlikte verilen ankastre ürünlerin konuttan ayrı bir teslim olarak değerlendirilmesi ve yüzde 18 oranında KDV hesaplanması gerektiği” belirtilmiş bulunmaktadır.

Bu konudaki kişisel görüşüm farklı

Ankastre ürünlü konut teslimlerine uygulanacak KDV oranı konusundaki kişisel görüşüm, Maliye’den ve Danıştay’dan farklı olmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nda görev yaparken de, aynı görüşte bulunuyordum. Yani, görüş farklılığım yeni değil. Konutların tamamen oturulmaya hazır biçimde tam donanımlı ve ankastre ürünlü olarak kullanıma hazır durumda satılması bir pazarlama, satış yöntemi olmaktadır. Böylece doğrudan satışları ve satış bedellerini ve dolayısıyla yaratılan katma değeri de artırmaktadır.

Bize göre, konutların ankastre ürünlü olarak doğrudan oturulmaya hazır olarak satıldığı durumlarda, ankastre ürünlerin konuttan ayrı bir teslim olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Böylelikle bu ürünler dahil konut teslim bedeli üzerinden yüzde 1 veya 8 KDV hesaplanması gerekmektedir.

Sonuç olarak; Danıştay, ankastre ürünlü konut satışlarına uygulayacağı KDV oranı konusunda Maliye’yi haklı, müteahhitleri haksız bulmuştur. O sebeple, ankastre ürünlü konut satışlarında, satış bedelinin konut ve ankastre ürün bedeli olarak 2’ye ayrılması, ankastre ürünler için yüzde 18 KDV hesaplanması gerekmektedir. Konut için yüzde 1, 8 veya 18 oranında KDV hesaplanması gerekiyor.

Danıştay’da Maliye gibi, ankastre ürünlerin konutlardan sökülüp taşınmasının ve ayrıca satışa konu edilmesinin mümkün olması görüşündedir. Bu sebeple konutların tamamlayıcı bir parçası olarak değerlendirilemeyeceği düşüncesindedir. Bu yüzden, konutla birlikte verilen ankastre ürünlerin konuttan ayrı bir teslim olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşündedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…