Kategoriler
Proje Haberleri

Depreme karşı dayanıklı konut projesi ünlü mimarın elinden çıkıyor

Depreme karşı proje geliştiren isim, Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in mimarı Ahmet Vefik Alp oldu. ‘Süperprefabrikasyon’ ile depreme dayanıklı konutlar geliştirme planını ortaya atan Vefik, “Bana 100 milyar dolar bulunuz” dedi. 

Depreme karşı ‘süperprefabrikasyon’ 

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in mimarı olduğu bilinen Ahmet Vefik Alp, beklenen büyük İstanbul depremine karşı kitlelere seslendi. Geliştirmiş olduğu projesiyle depreme kafa tutma girişiminde bulunan Alp, “Bana 100 milyar dolar bulunuz” diyor. Süperprefabrikasyon ile endüstriyel yapı üretimi kullanma tasarısında bulunan mimardan yapılan çağrı ilgi çekici oldu.  

İzmir depremi yeniden hatırlatıldı 

30 Ekim tarihinde İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 şiddetindeki büyük depremin sonrasında Türkiye genelinde deprem gerçekliğine karşı bilinç oluşturuldu. Bayraklı ilçesinde yıkılan binaların sorumlu müteahhitleri hapse gönderilmiş, ancak kaybedilen canların geri getirisi olmamıştır. Yapılarda deniz kumu kullanıldığı konusunda vatandaşları uyaran İzmirliler, özellikle büyük deprem öncesinde kişilerden tedbir almaları konusunu anımsattılar. 114’e yükselen vefat haberinden sonra dünyaca ünlü mimar Ahmet Vefik Alp, ilgili saha için 20 yıl boyunca çalışmalar yürüttüğünü söyledi.  

Çekirdek konut fikri böylece doğdu 

Depreme karşı proje geliştirmeye devam eden ve buna tam tamına 20 yıl harcayan mimardan vatandaşların can güvenliğine yönelik duyurumları devam ediyor. İstanbul’da iş bilmez müteahhitler tarafından oluşturulan güvensiz yapıların yaratması beklenen facia ortamına karşılık izler sadece 2 milyon yeni konutla silinebilir. Fakat bu sayının kolay bir şekilde, kısa zamanda ortaya çıkmayacağı konusunu kitlelere yeniden anımsatmayı başaran Alp, bu nedenle ‘Çekirdek Konut’ fikrini üretti.  

2 milyon konutta kısa süreli verim 

Proje geliştirmeyi sürdürdüğünü açıklayan Alp, ‘Çekirdek Konut’ fikrini öne sürmüştü. 20 yıl boyunca deprem farkındalığı üzerine yürüttüğü çalışmalarını projeye aktarmayı başaran Alp, geliştirmiş olduğu Çekirdek Konut projesini bizler için paylaşıyor. İstanbulluların can güvenliği adına kısa sürede inşa edilmesi gereken yapıların 2 milyon adet olduğu bilgisine karşılık ortaya atılan fikir, tek katlı bir sistemden geçmektedir. Konutlarda en büyük problemin ıslak alanlar nedeniyle oluştuğu konusuna açıklık getiren ünlü mimar, çözüm yöntemi olarak özel malzeme ve teknolojiyi sundu. 

Konutlardaki ıslak hacimler tehlike yaratıyor 

Yapılan çalışmalar doğrultusunda binalarda sorun yaratan bölgeler ıslak hacme sahip alanlardır. Tek katlı konut sisteminde yararlanmak istenilen son teknoloji ürünleri konutu pahalılaştırıyor. Fakat ünü dünyaya yayılan mimar Alp’in geliştirdiği sistemde 4×4=16 metrekarelik bir paketten oluşmaktadır. ÇKM adı verilen Çekirdek Konut Modülü ise fabrikalarda zincir üretim uygulamasına tabi tutulduğunda kısa zamanda yok edilmek istenilen 2 milyon adetlik açığı kapatabilir. Monoblok olarak tasarımdan geçirilen yapılarda gündelik üretim bini bulacak. Altyapı sistemi sayesinde pek çok olumsuz koşula karşı dayanma kuvvetini güçlendiren konutlar hak sahiplerine ücretsiz teslim edilecek. 

Oda sayısı 4’e kadar yükseldi 

Depreme karşı geliştirilen ÇKM sistemi kapsamında yaratılan konutlar üretim bandında gündelik olarak bin rakamına ulaşacak. İklim ve yapı kültürlerinin hesaba katılarak geliştirildiği projelendirmede ‘tip ev uygulama paketi’ bulunmaktadır. Her bütçeye kolaylıkla cevap vermesi beklenen konutlar 100 metrekareden daha fazla olmayacak. 2,3 veya 4 odalı olması beklenen bu türden yapılar için amaç maket yapar gibi basit evler oluşturmaktan geçiyor. Altyapı ise yerel yönetimlerin sorumluluğu altında olacak. 

Proje katkı almaya devam etmeli 

Mimar Alp tarafından geliştirilen monoblok sisteminde en büyük destek devlet, yerel belediyeler ve vatandaşlar arasından gelecek. Fabrika ortamında geliştirilecek ve halkın can güvenliği için üretim bandından geçecek olan konutlar için hız, ekonomi ve kalite bir aradadır. Kırsal kesimde, özellikle de deprem sonrası evlerinden ayrılanlar adına geliştirilmekte olan proje artık kişileri ölüm korkusundan çok daha uzaklara götürüyor. 

Deprem haberlerine göz atmak için tıklayınız.