Kategoriler
Emlak Haberleri

Devletten, konut alacaklara hibe müjdesi!

Konut sahibi olmak isteyenlere devlet tarafından destek fırsatı sunulmaktadır. Devlet destekli konut kredisi, hiç evi olmayana devlet tarafından sağlanan bir destektir. Daha önceden konut almamış veya konut kredisi kullanmamış vatandaşlara verdiği bu destek hibe olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı devlet destekli konut kredisi geri ödenmesi olmayan bir kredi destek türüdür. Genellikle evlenen çiftler, konut kredileri içeriğine son derece ilgi duymaktadır.

Bu doğrultuda bu destek çeşidinden yeni evlenen veya evlenecek olan çiftlerin de yararlanabilmesi sağlanmıştır. Konut almak isteyenlerin asıl bozukluğu konut kredi faizlerinin her geçen gün yükselerek devam etmesidir. Bu amaçla temel ihtiyaçlardan biri olan barınma, sürekli ertelenen gereksinimler arasında yer alabilmektedir.

Bu durumda bozukluğu fark eden devlet, faizsiz konut kredisi desteği sağlayarak konut almak isteyenlere destek olmayı amaçlamaktadır. Vatandaşları hem konut almaya hem de birikim yapmaya yönlendiren konut alma uygulaması, 86.000 TL’ye kadar varan hibelerle desteklenmektedir.

Devlet desteğinden yararlanmak isteyenlerin konut hesabından yararlanması amacıyla açılan hesapta düzenli bir birikim gerçekleştirmesi gerekmektedir. Her bütçeye uygun tasarruf imkanı tanıyan konut hesabı, değişen miktarlarda birikim yapabilmeyi sağlamaktadır. Hem aylık hem de 3 aylık birikim olanağı tanıyan konut hesabı aylık miktarlarda hesaplanmaktadır.

Bu noktada devlet destekli konut kredisi ödemesi miktarı aylık 250 ile 2.500 TL arasında değişen tasarruf birikimleriyle sağlanmaktadır. Dolayısıyla 3 aylık ödeme yapacak olan vatandaşlar, 750 ile 7.500 TL arasında değişen miktarlarda ödeme yapacaktır. Devlet destekli kredilerden faydalanması amacıyla vatandaşların taşıması gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Bu hususları gerçekleştiren vatandaşlar, ideal olan bankalarda konut hesabı açma hakkına sahiptir. Ayrıca vatandaşlar açtıkları hesapta birikim yaparak, bu birikimin neticesinde devletten geri ödemesiz hibeler alabilecektir.

Devlet destekli konut kredisi alma koşulları

1. 18 yaşını doldurmuş olmak.

2. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

3. Hesabı açacak bireyin kendi üstüne konut bulunmuyor olması (bu konut parçalı tapu biçiminde ise problem olmamaktadır.)

4. Konutu almadan önceki en az 3 yıl süresince hesapta birikim yapmış olmak.

5.Konut alındıktan ileri 6 ay amacıyla istenilen evraklarla eş güdümlü konut hesabının var olduğu bankaya hibe amacıyla müracaat yapmak.

6. Konut alma kredisinden yararlanabilmek için uygulamanın temel şartı olan birikim yapmayı kabul etmek gerekmektedir.

Yani bu uygulamada konut almak isteyen bireyler, devletin belirlediği bankalarda bir konut hesabı açmalı ve bu hesapta birikim yapmalıdır. Belli ay vadesinde açılabilen konut hesaplarını kullanan vatandaşlar, vade süresine göre devlet hibesi almaya hak kazanmaktadır. Böylece devlet destekli konut kredisi almak için açılacak olan hesapta hem birikim yapma hem bankadan kredi almak kolay duruma gelmektedir.

Konut almak isteyen bireylerin bilmesi gerekenler

Devlet destekli 36-47 ay arasında konut hesabı açan ve konut almak isteyen bireyler; Bu vade aralığında birikim yapan bireylerin devletten alabileceği katkı miktarı azami olarak yüzde 15’tir. Bu miktar minimum birikimle hesaplandığında devletin hibe tutarı 24.741 TL olacaktır.

Devlet destekli 48-59 ay arasında konut hesabı açan ve konut almak isteyen bireyler; Bu vade aralığında birikim yapan bireylerin devletten alabileceği katkı miktarı azami olarak yüzde 18’tir. Bu miktar minimum birikimle hesaplandığında devletin hibe tutarı 26.645 TL olacaktır.

Devlet destekli 60 ay veya üzeri arasında konut hesabı açan ve konut almak isteyen bireyler; Bu vade kapsamında birikim yapan bireylerin devletten alabileceği katkı miktarı azami olarak yüzde 20’dir. Vade süresi ne olursa olsun devletin katkı sağlayacağı hibe tutarı tasarruf edilen miktarın yüzde 20’sini geçememektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…