Kategoriler
Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı açıklama yaptı

Ülke genelinde yeni tip koronavirüs (covid-19) tedbirleri gün geçtikçe artmaya devam ederken; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ekonomiye ilişkin yorumlarda bulundu. Özellikle son zamanlarda pandemi ilan edilen hastalığa karşı alınan sokağa çıkma yasağı gibi önlemlerin ekonomide yaratacağı sıkıntılı durumu açıkladı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu toplandı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, 35 kişi yönetim kurulundan, 146 kişinin de iş konseyi olmak üzere toplamda 181 kişilik yaptığı yönetim görüşmelerine ilişkin bir açıklama yaptı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (covid-19) için alınacak sokağa çıkma yasağı gibi önlemlerin ileride ekonomide yaratacağı sıkıntıları öngörerek, her türlü tedbir almak suretiyle iş hayatının sürdürülmesi gerekliliğini bildirdi. Sözlerini “sokağa çıkma yasağı bizi kabusa götürür” olarak betimleyen Olpak, görüştüğü gazetecilerle sonuçları paylaşmaktan çekinmedi.

Gerçekçi bir bakış açısı yakalamamız gerektiğini bildiren Nail Olpak, işletmelerde durdurulan faaliyetlerin veyahut uzun vadeli ilan edilecek sokağa çıkma yasağı sonrası kazanım elde edilemeyeceğini; aksine insanların, işletmelerin ve sonuç itibariyle ülkenin yararına bir çıkar sağlanamayacağı fikrini paylaştı. En azından işletmelerin belli bir oranda faaliyetlerini sürdürme gerekliliğinin altını çizen Olpak, salgın döneminde oluşabilecek işsiz ve maaşını alamayan bir ordunun hazır olduğunu belirtti. Tüm bunların sonucunda ortaya çıkacak olumsuz durumlara karşı hane halkı zarar görecektir.

nail olpak
Dış Ekonomik İlişkiler Kurul Başkanı Nail Olpak

İnsan sağlığına öncelik vererek tedbirleri arttırdıkları ve önemsediklerini belirten Başkan, aynı zamanda bu dönem için üç ana prensip belirlediklerini ifade etti. Gazetecilere yaptığı açıklama gereği Dış Ekonomik İlişkiler toplantısında alınan kararları açıkça bildiren Olpak; Tedbirlere uyum sağladıklarını, kendi ve işletmelerin sağlını göz önünde bulundurduklarını söyledi. Ayrıca istihdamı korumaya öncelik gösterdiklerini, işlerini aksatmadıklarını sıkça kullandı.

Çek kredisinde büyük bir tehlike gördüklerini belirten açıklamalarda, bu fikri ilk olarak ortaya atanların DEİK olduğunu sözleriyle hatırlatmış oldu. Bu uygulama sürecine girilmediği takdirde 1-2 Nisan tarihleri çeklerin bombası patlayabilirdi. Bunun nedeni olarak mücbir sebep kapsamına alınacağı ve sicile işlenmeyecek algısı fazlaca bulunmasıydı. İleri ki zamanlar için bu çok tehlikeli görülüyordu. “İşe devam kredisi’nin faizi yüzde 7.5, çek kredisinin faiz oranı ise yüzde 9.5 olarak belirlenmiştir. Bu faiz oranlarını doğru bulmakla birlikte, faiz oranında nakde ulaşmak çok önemli” açıklamalarından sonra konuşmasını sonlandırdı.