Kategoriler
Ekonomi Gündem

Doğalgaz ve elektrik tüketimine kıyasen fatura sistemi geliyor!

3 Nisan Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan yeni düzenlemelere elektrik ve doğalgaz faturası da eklendi. Kısa zamanda küresel bir kriz haline dönüşen yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını dünya başkanlarını yeni kararlar almaya itiyor. Her geçen gün işsizliğin büyümesi sonucu getirdiği ekonomik karmaşanın önüne geçmek maksadıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, pandemi ilan edilen salgın hastalıkla mücadelede kıyasen fatura sistemiyle yer aldı.

Sayaçlar okunmayacak ama…

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca verilen karara göre önümüzdeki üç aylık süreç boyunca elektrik ve doğalgaz sayaçları okunmayacak. Ancak ‘kıyasen fatura’ kapsamında vatandaş geçmiş faturaları üzerinden ödemeye tabi tutulacaktır. Açıklamaya göre son iki yılın ilgili aylarına denk gelen faturanın ortalaması alınacak ve kişilere ödenme talimatıyla gönderilecektir.

Uygulama süreci belirsiz salgına karşı şimdilik 3 ay olmak üzere yürürlüğe girdi. Toparlanma sürecine geçildiği zaman bu uygulama yürürlükten kalkacak ve sayaçlar okunmaya başlanacaktır.

Kıyasen fatura sisteminden kimler yarar sağlayabilir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kısa adıyla EPDK, koronavirüsle mücadele kapsamında vatandaşın ekonomik ihtiyaçlarını gözetti. Alınan yeni karar neticesinde son 2 yılın ilgili aylarına ait faturaların ortalaması alınarak, ödenmesi gereken elektrik ve doğalgaz faturaları önümüzdeki günler belirlenecek.

Tüketiciler için mevsim koşullarının yol açtığı ağır faturalar dikkate alındığı gibi indirime gidilmesi bekleniyor. Fakat kişinin son 2 yılına veya ilgili ayına ait fatura kaydının bulunmaması durumunda tüketim ortalaması alınacak. Eğer kişinin hiçbir şekilde fatura geçmişi yoksa kendi beyanına göre kıyasen sisteminden yarar sağlayabilir.

Sayaç okuma sisteminin yürürlükten kalktığı üç aylık dönem boyunca faturalar SMS, kargo, posta veya e-mail yöntemiyle tüketiciye ulaştırılacak. Gelen fatura üzerinde sayaçların okunmadığı ve bu durum boyunca tüketici ortalaması hesaplanarak gönderildiğine dair not düşülmesi bekleniyor.

Mahsuplaşma devreye giriyor

Bilmeyenler için Mahsuplaşma; Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nce “belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleşen, üretim ve tüketimin birbirinden düşülmesi sonucu kWh cinsinden net üretim veya net tüketim değerinin bulunması işlemi” olarak tanımı yapılmıştır.

Sayaç okumasına tabi tutulmayan tüketicilerin okuma yapıldığı tarihlerde mahsupla işlemi gerçekleştirmesine karar verildi. İşlem sonucunda tüketicinin alacaklı hale düşmesi durumunda defaten taksitlendirilmeye gidilecek. Ancak bu işlem sonucunda tüketici borçlu taraf olursa sayacın okunmadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme gerçekleştirilecektir.

Oluşabilecek pürüzlerin önünü kapatmak isteyen EPDK, fatura hesapla yöntemini kendi bünyesinde takip edecek. Tüketim miktarını bilmeyen ve öğrenmek isteyen tüketiciler, ilgili şirket veya kurumların internet sitelerinden kontrol edebilir veya e-Devlet sisteminden yarar sağlayabilir.

Herhangi bir itiraz sonucunda EPDK, tüketicinin isteğini değerlendirmeye alacak ve dağıtıcı şirketlerinin yapmış olduğu yanlış uygulamalara karşı soruşturma başlatacaktır. Bunun sonucunda dağıtım şirketlerinin yaptırım uygulamasına maruz kalması bekleniyor.

İşletmelere gelen elektrik ve doğalgaz kararı

Mağdur duruma düşen işletmelerin çıkarları gözetilerek bu süreç kapsamında sayaçlarının okunmamasına karar verildi.

Geliştirilen fatura sistemi ülkenin tüm illerinde uygulanmayacak. Salgın hastalıkla mücadele kapsamında faaliyeti duran işletmelerin sayaçları okunmadığı gibi kıyasen fatura düzenlenmeyecek.

Bu süreçte tüketimin durduğu öğrenci evleri, karantina sonucu veya sağlık nedenlerinden ötürü boşaltılan evler kıyasen fatura düzenlemesi yapılmayacaktır.

Sanayi ve ticarethaneler faaliyetlerini durdurmadan çalıştığı süre içerisinde uzaktan okuma sistemi devam ettirilecek ve gerçek fiili tüketim bedeli gönderilecektir.