Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar 6,9’u aştı… Yükseliş devam edebilir!

Veriler açıklandıkça ekonomideki tahribat gözler önüne seriliyor. Amerikan dolarına yönelik talep, yeniden arttı.

Analistler ABD’de açıklanan verilerin gelişmekte olan ülke para birimlerini baskıladığını, dolara olan talebi artırdığını kaydetti. ABD’de açıklanan mart ayına ilişkin verilen yanı sıra IMF’nin de 2008 yılında yaşanan global krizden daha kötü olacağını söylemesi üzerine risk iştahı zayıflamaya devam etti. Dolara yönelik likidite talebi ve dış finansmana ilişkin endişeler gelişen ülke kurlarını olumsuz etkilerken açıklanacak verilerle beraber, dolar/TL paritesindeki yükseliş devam edebilir.

Türkiye saatli ile 15.30’da ABD’de açıklanacak işsizlik verileri bekleniyor.

TL’de değer kaybı

Lira, Amerikan doları karşısında yüzde 1,41 oranında değer kaybetti. Alan Yatırım kurda, teknik açıdan orta ve kısa vadeli yükseliş trendinin olduğunu kaydederek kısa vadeli direnç seviyelerinin 6,97 lira ile 7,04 lira olduğunu belirtti.

Kurdaki destek seviyelerinin 6,89 lira ile 6,82 kira olduğunu kaydeden Alan Yatırım, avronun lira karşısında yüzde 0,72 oranında değer kazandığını açıkladı. Avro/TL paritesinde teknik açıdan orta ve kısa vadeli yükseliş trendlerinin bulunduğunu aktaran Alan Yatırım paritedeki direnç seviyelerinin 7.59 ile 7,66 olduğunu kaydetti.

İstihdam kaybı artacak

Garanti BBVA bugünkü notunda, “Virüs salgınının sürmesi ABD başta olmak üzere tüm dünya ekonomilerini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Ekonomik aktivitelerde yavaşlama ile beraber neredeyse tüm makro verilerin bozulduğu izlenirken buna bağlı olarak hisse senedi piyasalarındaki endişe fiyatlamaları devam ediyor. Dün ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri oldukça düşük geldi. Fed Bej kitap raporunda ise istihdam kaybının yüksek seviyelerde olduğu önümüzdeki aylarda daha yükselmesi beklendiği belirtildi. Bu tabloda gelişmekte olan piyasalar da fonlama sıkıntısı çekerken Fed ve IMF gibi kurumlar likidite konusunda destek olmak için adımlar atıyor.” ifadelerini kullandı.

Oynaklık endeksi hangi seviyede?

Dolar endeksi 99-100 bandında dalgalanırken piyasalarda korku (oynaklık) endeksi olarak da anılan VIX volatilite endeksi yüzde 3,16 oranındaki yükseliş, 1,29 puanlık artışla 42,1 seviyelerinde bulunuyor.

16 Nisan döviz kurları

Saat 15.25’ten itibaren serbest piyasada önceki kapanışa göre lira karşısındaki dolar kurunda yüzde 0,29 oranında yükseliş, avro/TL paritesinde yüzde 0,18 oranında yükseliş kaydedilirken sterlin/TL paritesinde yüzde 0,15 oranında artış kaydedildi.

Serbest piyasada, Amerikan doları 6,93 liradan alınıyor, 6,93 liradan satılıyor. Euro 7,55 liradan alınıp satılıyor. Pound 8,66 liradan alınıyor, 8,67 liradan satılıyor.