Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar düşüşle başladı… İşte bugünün döviz kurları

Piyasada son dönemde yaşanan gelişmeler döviz kurlarının son durumunu merak ettiriyor.

Bayram nedeniyle Türkiye’deki piyasaların kapalı olduğu dönemde dolar/TL; ABD ve Çin arasında yaşanan gerilim, Arjantin’deki hükûmet değişikliği sonucunda Arjantin pesosunun dolar karşısında değer kaybetmesi gibi nedenlerle negatif yönde etkilendi. Dolar/TL bu gelişmelerden negatif yönde etkilenirken ılımlı politikalar sayesinde sert hareketler yaşamadı ancak bu durum TL üzerindeki baskıyı sürdürüyor.

Yaşanan olumsuz gelişmeler, gelişen ülkelerdeki satıcılı lira varlıklarını da olumsuz etkilerken gözler, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın önümüzdeki Cuma günü yapacağı açıklamaya odaklandı.

5,53 sınırına kadar geriledikten sonra yükselişe geçen dolar/TL, yüzde 0,25 artışla haftanın son gününü 5,5771 seviyesinden tamamladı. Bugüne düşüşle başlayan dolar/TL, 5,56 seviyesine gerileyerek ve saat 10.15 itibarıyla önceki günün kapanışının üzerine çıkarak 5,58 seviyelerinde izlemeye başladı.

Euro/TL, geçtiğimiz haftanın kapanışından sonra yüzde 0,1 seviyesindeki artışla 6,1980 seviyesinden, sterlin/TL ise yüzde 0,2 azalışla 6,7720 seviyesinden işlem görmeye başladı.

Teknik açıdan dolar/TL’de 5,55’in destek olduğunu söyleyen analistler 5,6250 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu dile getirdi.

Piyasadaki gelişmeler endişe yaratıyor

ABD ile Çin arasındaki ticari gelişmeler, Avrupa ve Orta Doğu’daki siyasi ve ekonomik hareketlenmeler küresel piyasaların belirsizliğine yol açıyor.

Yaşanan olumsuz gelişmelerle birlikte geçtiğimiz hafta risk iştahını azaltması, küresel piyasaların negatif seyretmesine yol açarken bu hafta içinde FED Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konferansı kapsamında yapacağı açıklamalar küresel piyasaların seyrini belirleyecek.

Bannockburn Global Forex baş piyasa stratejisti Marc Chandler Pazar günkü notunda, “Almanya’dan Çin’e kötü gelen veriler, ABD – Çin ticaret anlaşmazlığının yükselmesi ve Hong Kong’da tansiyonun artmasının” küresel resesyon riskine karşı oluşan endişeleri doğurdunu ifade etti.

Türkiye’nin ihracatında önemli bir payı olan Almanya’nın da resesyona girme ihtimalini artıran gelişmeler yaşanıyor.

19 Ağustos döviz kurları

Yaşanan son gelişmeler doların, euronun, sterlinin değerini merak ettiriyor. Yatırımcılar, tatile gidecekler, mal veya hizmet satın alacaklar döviz kurlarını izliyor. Yaşanan son gelişmeler heyecan uyandırsa da piyasadaki belirsizlikler insanları altına yönlendiriyor. Peki, dolar bugün kaç lira? Euro bugün kaç liradan seyrediyor? Sterlin bugün kaç liradan seyrediyor?

Saat 13.18 itibariyle dolar 5,58 liradan, euro 6,21 liradan, İngiliz sterlini ise 6,77 liradan işlem görüyor.