Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar hafif düşüşte… 30 Eylül döviz kurları

Yeni Ekomoni Programı’nın açıklanmasıyla döviz kurları, hafif düşüş yaşadı.

Geçtiğimiz haftayı 5,65’in biraz üstünde dalgalanan lira karşısındaki dolar, yeni haftanın ilk gününde 5,65 seviyesinin altında işlem görüyor. Dolar, pazartesi gününü 5,6669 lirayla açtı. Bugün 5,64 seviyesinin altında işlem göre dolar/TL, ABD’den gelen olumlu haberlerle beraber 5,74 seviyelerinden 5,65 seviyelerine kadar düşüş gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) kurdaki düşüşün nedeni olduğu belirtiliyor. Yurt içinde perşembe günü açıklanacak enflasyon verilerinin piyasalar tarafından izleneceğini aktaran uzmanlar, yurt dışında ise yüksek gelen Çin PMI verilerinin ardından ABD PMI verilerinin piyasalar tarafından takip edildiğini belirtti.

Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verileri ise bu haftanın en önemli verisi durumunda.

Dolar kaç TL? 30 Eylül Pazartesi döviz kurları

Yeni haftanın ilk gününde dolar kaç TL? Euro ve sterlin kaç liradan işlem görüyor? Bugün saat 13.13’den itibaren döviz kurları;

Dolar 5,65 lira, euro 6,18 lira, sterlin ise 6,96 lira seviyelerinde izliyor.

YEP’in içeriği nedir?

Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP’in ardından dolar kuru 5,63 seviyelerine kadar geriledi. Albayrak’ın Ankara’da kamuoyuna paylaştığı YEP programı Türkiye’nin 2020-2022 dönemlerini kapsayan ekonomik hedeflerini içeriyor. Albayrak YEP programını açıklarken 2019 yılını yüzde 12 enflasyon ve yüzde 0,5 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini belirtti.

İhracatı artırıp ithalatı ise azalttıklarını dile getiren Bakan Albayrak sözlerini “Türkiye küçülmedi. Yılın ikinci yarısında, ertelenen özel tüketim ivmelenecek. Makro göstergelerin hepsinde kur atağı öncesindeyiz. Dengelenme hedefini başarıyla uyguladık. Bu süreci sürdürdükten sonra değişim sürecini de başlatacağız. 112 eylemin 44’ü hayata geçirildi.” şeklinde sürdürdü.

YEP’in enflasyon hedefleri

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Ankara’da kamuoyuna duyurduğu Yeni Ekonomi Programı’na göre, yıl sonundaki enflasyon oranları 2019 yılında yüzde 12 seviyesinde, 2020 yılında yüzde 8,5 seviyesinde, 2021 yılında yüzde 6 seviyesinde, 2022 yılında ise yüzde 4,9 seviyesinde olacak.