Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolar yorumları: Küresel çapta değer kaybetti

Dolar kuru, küresel çapta değer kaybetti. Buna ek olarak lira karşısındaki kur değer kaybederken bu gerilemenin kalıcı olabilmesi için ülkedeki risk priminin düşürülmesi gerekli. Lira karşısındaki Amerikan doları, dünkü işlem gününün sonunda, önceki kapanışına oranla yüzde 1,41 seviyesinde değer kaybetti.

Kurda saat 15.00 sıralarından itibaren sert düşüş gözlemlendi. Dün 100 seviyesinin üzerinde bulunan dolar endeksi, 99 seviyelerine geriledi. Dün 1,08 seviyelerinde bulunan EUR/USD paritesi ise 1,09 seviyelerine çıktı.

Öte yandan lira karşısındaki Amerikan dolarının düne kadar 6,8 seviyesinin test ettiği gözlemlenirken kur, dün en yüksek 6,79 seviyesini gördü. Aynı saatlerde sert düşüş gösteren dolar/TL paritesi, 6,7 seviyelerinden 6,2 seviyelerine çekildi.

Güne yatay yükselişle başlayan parite, yeniden 6,7 seviyesini gördü ancak tekrar düştü. Alan Yatırım teknik açıdan USD/TL paritesinin orta vadeli yükseliş trendinde bulunduğunu belirterek 6.7393 seviyesinde yer alan önemli destek noktasını kırdığını kaydetti. Alan Yatırım “Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 6.74 ve 6.81’de,
destek seviyeleri ise 6.6600 ve 6.5900’de bulunmaktadır.” açıklamalarında bulundu.

Türkiye CDS primini azaltmalı

Bugünkü notunda, “Kur, doların dün global bazda değer kaybetmesi ile 6,62’ye geriledi. Koronavirüs pandemisi gündemde kalmaya devam ediyor. Açıklanan istihdam verileri pandeminin reel ekonomiye verdiği tahribatı gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz hafta hızlı bir şekilde 100 seviyesinin üzerine çıkan dolar endeksi risk iştahında artışa bağlı olarak kısmi bir şekilde değer kaybederek 100 seviyesinin altına geriledi. IMF Başkanı Georgieva, Türkiye dâhil tüm üye ülkelerle yapıcı temas içerisinde olduklarını ifade etti. Bilindiği üzere IMF geçtiğimiz hafta elinde yeterli ABD tahvili bulunmayan ülkelere SWAP kanalı açacaklarını duyurmuştu.” ifadelerini kullanan Alan Yatırım, kurdaki düşüşün kalıcı olması için Türkiye’nin risk (CDS) priminde kayda değer bir seviyede düşüşün olması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin CDS puanı, 600 seviyesinin üzerinde bulunuyor.

TL kayıplarını almakta güçlük çekiyor

Alan Yatırım, avro karşısındaki liranın kayıplarını geri almada güçlük çektiğini belirtti. Avro/TL paritesi, kapanışta, önceki kapanışa göre yüzde 0,8 oranında azaldı.

Euro/TL paritesinde teknik açıdan orta vadeli yükseliş trendinin bulunduğunu aktaran Alan Yatırım paritenin 7.3311 seviyesinde bulunan önemli destek konumunun altına indiğini kaydetti. Alan Yatırım euro kurunda kısa vadeli direnç seviyeleri olarak 7.31 lira ile 7.4 liranın, destek seviyeleri olarak 7,23 lira ile 7,14 liranın izleneceğini belirtti.

Kaynak: Taşınmaz Haber, Doviz.com, Investing.com