Kategoriler
Ekonomi Gündem

Dolardaki olası yükseliş sınırlı kalabilir… Piyasa yorumları

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına yönelik olumlu haberin küresel piyasalardaki risk iştahını arttırdığını bildirdi. Uzmanlar SWAP görüşmeleri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Katar Merkez Bankasıyla olan SWAP anlaşmasının liraya olumlu yönde yansıdığını kaydetti. Analistler, dolar endeksi (DXY)’ndeki düşüşün, dolar/TL paritesine yansıdığını kaydetti.

Öte yandan Türkiye’nin risk priminin düştüğünü belirten Ziraat Yatırım, dolar/TL paritesindeki yükselişin görülmesi durumunda, bu gelişmelere bağlı olarak bu artışın sınırlı kalabileceğini bildirdi. Ziraat Yatırım, lira karşısındaki dolar kurunun gün içinde  6,753 seviyesi ile 6,838 seviyesi bandında dalgalanmasını öngördüklerini açıkladı.

Uzmanlar, TCMB’nin yarınki politika faiziyle ilgili kararının gündemde olduğunu da ekledi.

Avro değer kazandı

Bugünkü bülteninde “Aşı haberi sonrası, borsalarda yükseliş görülürken altın (Ons/Dolar) ve DXY‘de düşüş görüldü. Ancak düşük faiz ve bol likidite bu aşamada altın fiyatını daha dirençli tuttu.” diyen Meksa Yatırım, DXY‘deki düşüşün avro birimine değer kazandırdığını kaydetti.

Analistler, aşı haberleriyle beraber altın fiyatlarının yükseliş eğilimine girdiğini açıkladı.

Ons altında değer kazancı

Alan Yatırım, bugünkü bülteninde, “Koronavirüs aşısına yönelik olumlu haberlerle birlikte 1760 $ seviyelerinden gerileyen ons altın, ABD-Çin arasındaki gerilim ve merkez bankalarının parasal teşviklerinden destek buluyor. Jerome Powell, Senato Bankacılık Komitesinde konuşma gerçekleştirdi. Ekonomi düzelene kadar bankanın faizleri sıfıra yakın seviyelerde tutacağını ve tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını belirtti. Bugün ise FED toplantı tutanakları piyasaların takibinde olacak.” ifadelerini kullandı.

Gram altında düşüş trendi

Alan Yatırım piyasa bülteninde, ons altın fiyatında teknik açıdan orta ve kısa vadeli yükseliş trendlerinin bulunduğunu açıklarken altının gram cinsindeki fiyatında dolar/TL‘deki düşüş ve ons fiyatındaki yatay seyir ile birlikte gerileme kaydedildiğini belirtti.

Altının ons fiyatı, dünkü kapanışta yüzde 0,68 oranında değer kazanırken gram fiyatı, yüzde 0,83 oranında değer kaybetti.

Alan Yatırım, gram fiyatında, teknik açıdan orta ve kısa vadeli düşüş trendinin bulunduğunu ifade etti. Alan Yatırım, gram altında kısa vadeli direnç seviyelerinin 381 lira ile 385 lirada, destek seviyelerinin ise 378 lira ile 375 lirada bulunduğunu kaydetti.