Kategoriler
Emlak Haberleri

Döviz düştü ancak konut fiyatları düşmedi

Son aylarda döviz kurlarında yaşanan yükselişlerin ardından, konut fiyatları ciddi oranda artmıştır. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketi ardından, kur fiyatlarında büyük düşüş yaşanmıştı. Herkes doların 20 TL seviyelerini göreceğini konuşmaktaydı. Ancak aniden 12-13 TL bandına düşen dolar, piyasada durgunluğa neden oldu. Döviz kurunda yüzde 40’ı aşan değer kaybından sonra, dikkatler dolar yüksekken fiyatları tavan yaptıran konut sahiplerine çevrildi. Ancak vatandaşın beklediği düşüş gerçekleşmedi. Eskişehirli emlakçılar, konut piyasasının adeta durma noktasına geldiğini dile getirmiştir. Ancak buna rağmen fiyatlarda düşüşün yaşanmadığını belirtmiştir.

“Önümüzü Görürsek O Zaman Piyasaların Yönü Belli Olacak”

Eskişehir’de gayrimenkul işiyle uğraşan Necati Ayrım, döviz kurundaki düşüşün konut fiyatlarının etkilemediğini belirtmiştir. Vatandaşın evi yüksek fiyattan aldığını ve bu nedenle uygun fiyata vermek istemediğini aktarmıştır. Ayrıca Ayrım; “Dövizdeki dalgalanmanın ardından alım satım durma noktasındadır. İstisnalar kaideyi bozmaz elbette, tek tük satılıp alınıyor. Ancak genel olarak durgun seyrediyor. Dolar ve altının düşüşünden dolayı satışlar olmuyor. Şu anda beklemedeyiz. Fiyatlar yüksek. Döviz kurundaki dalgalanmalarda olan fiyatlar henüz düşmedi. Çünkü insanlar konutları yüksekten aldılar. Bu yüzden zaten satmaktan da imtina ediyorlar. Dairelerini satmıyorlar. Piyasa rayına oturduğu zaman illaki birileri satacak ve alacaktır.

İnşaat sektörü de şu an çok önemli. Son dönemlerde demirin ve çimentonun maliyetleri çok yüksek olduğundan dolayı müteahhitler bundan imtina ediyorlar. Yani ‘zararına yapacaksak hiç yapmayalım’ diyorlar. Önümüzü daha göremiyoruz. İleriye yönelik ne olacağını bilmiyoruz. Önümüzü görürsek o zaman piyasaların yönü belli olacaktır. Hükümetin aldığı bir tedbir var. Bu 2-3 ay içerisinde kendini belli eder. Eğer dolar sabit kalırsa ve marketlerin temel gıdalarda yaptıkları zamlarda geri adım atılırsa, piyasalarda bir canlanma yaşanır. Dolar ve tekrar yükselişe geçerse, orta sınıf vatandaşlar yeniden dolara ve altına kaçış yapacaktır.” dedi.

“Bu Durum Büyük İhtimalle Böyle 2-3 Ay Daha Devam Eder”

Uzun yıllardır gayrimenkul sektörüyle uğraşan Murat Yılmaz, doların düşmesiyle konut alacakların aniden vazgeçtiklerini söylemiştir. Konut piyasasının gidişatı yönünde tahminlerde bulunan Yılmaz, şu şekilde konuştu; “Doların gidişatı konut piyasasını çok etkiliyor. Şu anda zaten piyasa durma noktasına geldi. Doların bir anda düşmesiyle, konut alan vatandaşlar aniden vazgeçtiler. Satacak olanlar da zaten doların akıbetini bilemedikleri için, bir anda evlerini satmaktan vazgeçtiler. Bu şekilde bir piyasa kırıklığı var. Dolar yükselirken konut fiyatları da yükseliyordu. Bu arada insanların konut alma gibi bir çabası bulunuyordu. Bu durum büyük ihtimalle böyle 2-3 ay daha devam eder. Ardından biraz kıpırdanma olur. Hem satan taraf hem de alan taraf birbirini takip ederek bu işleri yapmaya çalışıyorlar. Vatandaş yalnızca güven ortamı istiyor.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…