Kategoriler
Ekonomi

Döviz kurları hakkında bilinmesi gerekenler

Farklı para birimlerinin birbirleri karşısında değer artışı veya azalışı sonucu döviz kuru işlemleri meydana geliyor. İki farklı döviz kuru işlemleri bulunuyor, bunlardan biri döviz alış, diğeri ise döviz satış işlemleridir. Türkiye’de genellikle 3 farklı kur sistemi uygulanır. Bunlardan biri esnek piyasa döviz kuru sistemi, diğeri sabit kur sistemi, bir diğeri de denetimli kur sistemi olarak belirlenmiştir. Döviz piyasası ve döviz kurları hakkında bilinmesi gereken diğer bilgileri de sizin için derledik.

Döviz alış ve satış ne demek ?

Döviz alış kuru, dövizlerin veya nakit paranın alışı sırasında kullanılan fiyattır. Buradan da anlaşılacağı gibi, döviz bürosundan veya bankalardan TL karşılığında döviz aldığımızda gerçekleşen işleme deniyor. Döviz satış kuru ise, dövizin ya da nakit paranın satışında kullanılan fiyattır.

Döviz piyasası ne demek?

Döviz piyasası, yabancı paraların alınıp satıldığı ya da bir ulusal paranın başka bir paraya dönüştürülmesine imkan tanıyan kurumsal yapılardır. Bir başka deyişle, döviz arz ve talebinin karşılaştığı piyasaya döviz piyasası denir.

Efektif döviz kuru ne demek?

Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden meydana gelen sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir. Ağırlıklar ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Reel efektif döviz kuru ise nominal efektif döviz kurundaki nispi fiyat etkileri arındırılarak elde edilen döviz kurudur.

Çapraz döviz kuru ne demek?

İki farklı para biriminin birbirleri arasındaki oranın başka bir para birimi cinsinden ifade edilmesine denir.  Başka bir ifadeyle birden fazla ulusal paranın aralarındaki kurların bir temel para üzerinden hesaplanması olarak da ifade edilebilir.

Esnek döviz kuru ne demek?

Esnek kur, en belirgin şeklinde bu sistemde, döviz piyasaları üzerinde hiçbir devlet müdahalesi yoktur. Döviz kurları tamamen piyasadaki döviz arz ve talebine göre oluşur. Merkez Bankası döviz kurlarının piyasa koşullarına göre serbestçe dalgalanmasına engel olmaması durumu esnek döviz kuru sistemi olarak adlandırılabilir.

Reel döviz kuru ne demek?

Reel döviz kuru, iki ülkenin para birimleri arasında geçerli olan nominal döviz kuru ile aynı mal ya da mal gruplarının bu iki ülke arasında geçerli satış fiyatlarının karşılaştırılması ile hesaplanan kurdur. Nominal döviz kurunun hangi oranda gerçekçi olduğunu anlamamıza yardımcı olur.