Kategoriler
Ekonomi Gündem

Döviz kurları ne kadar?

Son zamanlarda yükselişe geçen dolar kuru, dünkü işlem gününde düşüş yaşadı. Serbest piyasanın açılış saatinde, kur, düşüşünü sürdürdü. Sterlin ve avro kurları ise değerini korudu.

Dünkü işlem gününde en yüksek 6,2593 lirayı, en düşük 6,1602 lirayı gören dolar kuru, kapanışını 6,1613 liradan tamamladı. Serbest piyasadaki açılışını düşüşle sürdüren dolar/TL paritesi, 3 Mart’ın ilk dakikalarında 6,1592 seviyesine kadar indi. Parite, hareketini 6,18 seviyesi civarında sürdürüyor. 

Lira karşısındaki avro, yatay seyir izliyor. Dün 6,85 seviyesi ile 6,95 bandında hareket eden euro/TL paritesi, kapanışını 6,8618 seviyesiyle yaptı. Parite, 6,8625 seviyelerine geriledikten sonra işlemine günün ilk saatlerinde 6,88 civarında devam etti. Parite, ardından 6,89 seviyelerine yükseldi.

Geçtiğimiz hafta, 8 liranın üstüne çıkan sterlin kuru, 7,86 lira ile 8,03 lira bandında işlem gördükten sonra kapanış saatinde 7,8687 liradan işlem gördü. 7,89 seviyelerine kadar yükselen lira karşısındaki İngiliz sterlini, ilk saatlerde 7,88 seviyesinde işlem görmeye başladı. İlerleyen saatlerde ise 7,89 seviyesine çıktı.

Destek ve direnç seviyeleri

Lira karşısındaki Amerikan dolarında 6.19 seviyesi ile 6.18 seviyesi direnç, 6.15 seviyesi ile 6.14 seviyesi destek konumlarında bulunuyor. Avro/TL paritesinde 6.91 seviyesi ile 6.9 seviyesi direnç, 6.86 seviyesi ile 6.84 seviyesi destek noktalarında bulunuyor.

Sterlin kurunda ise 7.9 lira ile 7.8 lira direnç konumlarında yer alıyor. Kurda 7.86 liranın ile 7.84 liranın destek noktalarında bulunduğu belirtildi.

Piyasa yorumları

Analistler, yeni tip koronavirüs salgınının ve İdlib ekseninde gelişen jeopolitik risklerin piyasaların gündeminde olduğunu belirtti. Uzmanlar, Türkiye ile Rusya arasında İdlib meselesi üzerine yapılacak diplomatik görüşmenin de takip edildiğini bildirdi.

Piyasalarda toparlanma eğiliminin olduğunu aktaran Ziraat Yatırım, bu toparlanmada, merkez bankalarının koordineli olarak toparlanma için verdikleri destek mesajlarının olduğunu belirtti. “Mali tarafta da teşvik beklentileri devam etmekte.” ifadesini kullanan Ziraat Yatırım, “Fed’den faiz indirim beklentilerinin artmasıyla dolarda baskı devam ederken, dolar endeksi 98 seviyesinin altına kadar gerilemiş durumda.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşüleceğine değinen Ziraat Yatırım “Görüşme haberinin piyasalar için olumlu olduğu söylenebilir ki TL’de haftaya olumlu bir görüntüyle başlıyor.” sözlerini kaydetti.