Kategoriler
Gündem

Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti

Dünya genelinde 2019-nCoV salgınına ilişkin tedirginlikler sürerken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel çapta acil durum ilan etti. 

Çin’in 11 milyonu aşkın Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Vuhan Koronavirüsü İtalya’ya da bulaştı. Virüsten etkilenen 9 bin kişiden 213 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Acil bir toplantı yapma kararı alan DSÖ, “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan ederken “Virüsten dolayı uluslararası ticaret ve ulaşım kısıtlanmamalı” açıklamasında bulundu. Acil durum ilanının sebebinin Çin’in virüs ile ilgili mücadelesinden kaynaklanmadığını belirten Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kararın temel nedeninin başka ülkelerdeki virüse karşı zayıf sağlık durumu olduğunu dile getirdi.

Çin’e ilişkin ticaret eylemlerinin ve seyahatlerin kısıtlanmasına yönelik önlemlerin hiçbir gerekçesi olmadığını öne süren Ghebreyesus, “Temel sebep Çin’de olup bitenler değil, diğer ülkelerde olanlar.” ifadesini kullandı.

DSÖ‘nün acil durum prosedürü

Dünya Sağlık Örgütünün Vuhan Zatürresi için kararlaştırıldığı acil durum prosedüründe; salgının sonuçlarından ülkede yaşayan insanları korumak için İlgili ülkelere bazı önlemlerin dayatılabileceği yer aldı. Öte yandan küresel çapta gerçekleştirilen trafik ve ticarete yönelik gereksiz olan hiçbir önlem uygulanmayacak. 

Prosedüre göre bireylerin seyahatleri ya da malların taşınması kısıtlanabilecek. Birden fazla ülkede, yurttaşların tamamı veya bir kısmı takibe alınabilecek. Sunulan tavsiyelerin üye ülkeler için bağlayıcı olduğunu belirten DSÖ, tavsiyelere uyulmaması durumunda ilgili ülkeye yönelik yaptırım uygulanmayacağını aktardı. Ancak, bu tavsiyelere uymayan devletler, diğer devletlerden baskı görebilecek. 

Piyasalara nasıl yansıdı?

Orta Doğu’da yaşanan son gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın azil süreci gibi haber akışı küresel piyasalardaki risk iştahını azalttığı belirtilirken analistler, Çin’den dünyaya yayılan virüsün yatırımcıları güvenli limana yönlendirdiğini kaydetti. 

İki hafta önce 290 lira seviyelerinde bulunan gram altının fiyatı, 300 liranın üzerinde seyrediyor.