Kategoriler
Ekonomi

Dünyanın en pahalı şehri: Hong Kong

Dünyanın en pahalı şehri Çin Halk Cumhuriyetine bağlı Hong Kong olurken; en ucuz şehir ise Tunus olarak kayıtlara geçti. Yönetim danışmanlığı firması Mercer tarafından bu sene 26’ncısı gerçekleştirilen ‘Yaşam Maliyet Araştırması’ sonuçlarına göre İstanbul 156’ncı sıraya yerleşmiştir.

Dünyanın en pahalı şehri ‘Hong Kong’ oldu

Yönetim danışmanlığı firması Mercer tarafından paylaşılan veriler, beş kıta üzerinde 209 şehir üzerindeki araştırmalara yer verdi. Buna göre 2020 yılının en pahalı şehri olarak dünya listesinde yer alan Hong Kong oldu. Yapılan araştırma gereği dünya üzerindeki en ucuz unvanını alan şehir ise Tunus olmuştur. Geçtiğimiz yıl 25’inci olarak yayımlanan araştırma verileri en pahalı şehir sıralamasında İstanbul’u 154’üncü sıraya yerleştirmişti. Ancak bu yıl yapılan araştırmada listede gerileyen İstanbul, artık 156’ncı sıralamada karşımıza çıkıyor.

Asya kıtası ilk 10’da 6 şehir ile karşımızda

Yapılan araştırma sonuçlarında dünyanın en pahalı şehirleri listesinin ilk 10’unu 6 şehir ile Asya kıtası karşıladı. Kıta üzerinde mobil (expat) çalışanlar için en pahalı şehirler olarak belirlenen bu alanlar listede başı çekiyor. İstanbul şehri ise dünya genelinde uluslararası firmaların expat çalışanları için hala cazip bir konumda sayılmaktadır.

Mercer Türkiye Bilgi Hizmetleri Lideri Güneş Nalbantoğlu, paylaşılan rapor gereği; geçen yılın verileri baz alındığında bu yıl listede iki basamak gerileyen İstanbul’un hala iyi bir seçenek olarak görüldüğünden bahsetti. 2020 yılı itibariyle 156’ncı sıralamada yer alan İstanbul, dünyada etkisini göstermeye devam eden salgın hastalığa, karşı maliyet bakımından diğer ülkelere göre daha iyi bir durumda. Özellikle tedbirler kapsamına alınan sosyal izolasyon kuralları, uluslararası seyahat engelleri gibi belli başlı durumlar mal ve hizmet maliyetleri kadar mobil çalışanların yaşam kalitesini etkilemiştir. Bu durumda dünya genelini kapsayan araştırmada İstanbul yine iyi bir seçenek sayılmakta.

Avrupa ülkeleri listenin başında yer aldı

2020 Yaşam Maliyeti Araştırması verilerince üç Avrupa şehri en pahalı şehirler arasında Asya kıtasından sonra ilk 10’a girdi. Böylece 4’üncü sırada yer alan Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını almıştır. Bu şehri takiben geçen yılın paylaşılan verilerine göre 4 basamak birden yükselen Bern 8’inci olmayı başardı. Bern’den hemen sonra gelen ise 9’uncu sıraya yerleşen Cenevre olmuştur. Bu pahalılığın en büyük etmenleri arasında euro ve dolar arasındaki dengesizlik olarak görülüyor. Özellikle ABD doları karşısında zayıflayan Avrupa ülkelerinde şehir yaşamı pahalılaştı.

Bölgede yer alan diğer şehirlerden Milano 47, Paris 50 ve Franfurt 76 sıralamayla yılı kapatıyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının hemen sonrasında güçlü yerel para birimi etkilenmemiş ve tam tersine tüm büyük küresel para birimleri karşısında değerini yükseltmiştir. Böylece pahalılık oranında Londra 19, Birmingham 129 ve Belfast 149’uncu sıralamada yer aldı.

En pahalı Ortadoğu şehri: Tel Aviv

Birleşik Arap Emirlikleri petrol endüstrisinin GSYİH üzerindekini etkisini azaltmaya devam ediyor. Bu sayede Dubai ve Abu Dabi’de devam eden bu girişim negatif fiyat etkileşiminin önünü açtı. Birleşik Arap Emirlikleri’nden hemen sonra petrol olarak akla gelen Suudi Arabistan ise petrol ihracatını sınırlandırma kararı almış ve ekonomide yeni alanlar oluşturmaya çabalamıştır. Geçilen yeni ekonomi anlayışları sonunda fiyatlar son altı aydır istikrarını korumayı başardı; fakat yaklaşan katma değer vergisi nedeniyle fiyat artışlarının su yüzüne çıkma tehlikesiyle karşı karşıya kalındı.

Ortadoğu şehri olan Tel Aviv, süreç sonunda bir önceki yıl listede üç basamak yükselmiş ve nihayetinde 12’nci sıraya yerleşmiştir. Ortadoğu’nun en pahalı şehri unvanını koruyan Tel Aviv’i ise sıralamada takip eden Dubai bir diğer isim oldu. Listede 23 numaraya yerleşen Dubai’yi takip eden diğer Ortadoğu şehirleri ise şu şekildedir; 31 ile Riyad’dan hemen sonra sıralamayı 39’uncu olarak Abu Dabi karşıladı. Ayrıca sıralama bazında en yüksek atlamayı yaşayan Kahire ise toplamda 40 sıra yükselerek, 126’ıncı konumda kendine yer buldu.

2019’da dünyanın en pahalı şehirleri arasında ilk 10 sıralamasında 11’inci olarak yer alan N’Djamena, bu sene 15’inci sıraya düştü. Böylece Afrika üzerinde en pahalı ülke olan N’Djamena’ya karşı, Tunus’ta bulunan Tunus şehri 209’uncu sıralama sayesinde dünya genelinde en ucuz şehir olmayı başarmıştır.

Asya kıtası adeta ilk 10’a oynuyor

2020 yılının en pahalı şehirlerini belirleyen araştırmada Asya kıtası sıralamada ön safhalardaki yerini koruyor. Birinci sırada yer alan Hong Kong’a karşı, ikinci olmayı başaran Aşkabat oldu. Sıralamada yer alan diğer şehirler ise şöyledir; Tokyo ilk 3, Singapur ilk 5, Şangay ilk 7 ve Pekin ilk 10’uncu sırada yer edindi. Hindistan üzerindeki Mumbari ise 60’ıncı sıralama ile bölgenin ve dünyanın en pahalı şehri oluyor. Aynı zamanda 185’inci sıralamaya yerleşen Kalküta sayesinde Hindistan arasındaki pahalı ve ucuz şehir farkı gözle görülebilmektedir.

ABD dolarına karşı güç kaybı yaşayan Avusturalya şehirleri içindeki Sidney ise 16 sıra birden gerileyerek, 66’ıncı sıraya yerleşti. Bu yıl listede 17 sıra gerileme yaşayan bir diğer isim ise Adelaide oldu. Bölgenin en ucuz şehri olarak belirlenen şehir, 126’ıncı sırada yer alıyor.