Kategoriler
Ekonomi Gündem

Düşük faizli konut kredilerini “Vatandaşların kaçırmaması lazım”

Lüks Konut Uzmanı unvanına sahip Ayşe Fügen Arda CNN Türk’ün muhabiri Cansel Kiraz’a konuştu. Kamu ve özel bankaların konut kredilerindeki faiz oranını değerlendiren Arda, kamu bankalarındaki faiz oranlarının daha fazla ineceğini düşünmediğini belirterek “Bu seviyedeki faizi vatandaşların kaçırmaması lazım.” ifadesini kullandı.

Özel bankaların konut kredilerindeki faiz oranının muhakkak düşeceğini hatta düşmeye başladığını belirten gayrimenkul uzmanı Ayşe Fügen Arda, ancak özel bankalardaki faiz oranlarının kamu bankaları gibi yüzde 0,99 seviyesine kadar inmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

CNN muhabirinin bu yıldaki konut satışlarında rekor kırılıp kırılmayacağına dair bir sorusuna Arda, “Yıl sonu itibariyle geçen seneki rakamımıza ulaşmak için şu anda ciddi bir fark var: 158 bin. Dokuz ayın sonunda biz 854 bin adet satışa ulaştık. Bu sene 158 bin gibi bir açığımız var. Eğer biz bu faizlerle birlikte inişiyle birlikte ekim, kasım ve aralık ayında -üç ay üst üste- 145 bin adet satış rakamını gerçekleştirebilirsek geçen senenin rakamına ulaşırız hatta o rakamın üstüne geçebiliriz.” diye konuştu.

Kamu bankaları daha avantajlı

Konut danışmanı Ayşe Fügen Arda, kamu bankası ile özel bankadan kullanılacak konut kredisindeki arasındaki farkı örneklerle anlattı. Kamu bankalarının faiz oranları ile özel bankaların faiz oranları arasında ciddi bir fark olduğunu açıklayan Arda şöyle konuştu:

“Alacağımız konutta diyelim ki 100 bin lira gibi bir eksiğimiz var ve biz özel bir bankaya gittik. Özel bankadan yüzde 1.36 seviyesinden 120 ay vadeli kredi çekmek istedik. Ödeyeceğimiz para 120 ayın sonunda 203 bin 914 lira. Bu özel banka. Bir de kamu bankasına gidelim. Yine 100 bin liralık çekmek isteyelim. Yüzde 0.99 faiz oranıyla 120 ay vadeli kredi çektik. Toplam tutar 171 bin 360 liraya düşüyor. Aradaki fark ise 32 bin 554 lira… Ciddi bir fark. Başka bir özel bankaya gittik. Yine 100 bin lira çekiyoruz, yine 120 ay vadeli, yüzde 1.17 faiz oranı… Ödenecek tutar toplam 188 bin lira tutuyor. Yani nereden bakarsak bakalım her zaman minimum 17 bin lira, 32-35 bin lira arasında bir kârımız var 120 ayda.”