Kategoriler
Gündem

Ekrem İmamoğlu: Deprem seferberliğini başlatıyoruz

“Yaşanacak maddi ve manevi hasarı onarmaktansa öncelikli hedef, daha da gecikmeden önlem almak olacaktır.” ifadesini kullanan Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Seferberlik Planı”nı açıkladı. İmamoğlu, “Deprem seferberliğini başlatıyoruz.” dedi.

Beklenen büyük deprem afetine karşı bütün yollar iki yıl içinde hazır hâle gelecek. Bütün bağımsız birimler on yılda dönüştürülecek. Müdahalesi gereken kamu binaları ise iki yıl içinde iyileştirilecek.

Plan, “Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları” “Mevcut alt yapı ve ulaşım ağının afetlere dayanıklı hale getirilmesi” “Sismik ve yer bilimleri çalışmaları” “Afet sonrası toplanma-barınma alanları” ve “Afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirme” olmak üzere beş ana maddede toplanıyor.

Yılda 20 bin adet birim güçlendirilecek

Plan, hasar alacağı belirtilen 48 bin binanın güçlendirilmesini veya yeniden yapma usulü ile yenilenmesini amaçlıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bir yıl içinde 20 bin adet, beş yılda 100 bin adet, on yılda ise bütün bağımsız birimlerin dönüştürüleceğini söyleyerek bu çalışmalara, müdahaleye en çok ihtiyacı olan ilçelerden başlanacağını kaydetti.

Afet odaklı dönüşüm çalışmalarını açıklayan İmamoğlu: “Bir yıl içinde 20 bin bağımsız birim, 5 yılda 100 bin, 10 yılda tüm bu nitelikteki bağımsız birimler afetlere karşı güçlendirilecektir. ‘Afet Odaklı Dönüşüm’ programına göre; deprem senaryoları doğrultusunda, öncelikle kırılgan yapı stoku nedeniyle müdahale bekleyen ilçelerden başlanacak ve ilçeler arasında bir etaplama yapılacaktır. Programın uygulanması halinde güncel maliyet hesapları ile bu süreç içerisinde, asgari 44 milyar lira tutarında bir kaynak kullanımı gerekecektir. Söz konusu kaynağın elde edilmesi için uluslararası fon sağlayan kuruluşlar ile görüşmeler başlatılacaktır.” dedi.

Belediyenin bünyesinde konuyla ilgili tüm çalışmalarının incelenmesi sonucu oluşturulan “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi” doğrultusunda hareket edeceklerinin altını çizen Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Öncelikli (sorunlu) alanlarda, sosyal ve ekonomik dönüşüm projelerinin gerçekleşmesi amacıyla Bakanlık tarafından talep edilen ‘Strateji Belgeleri’ tamamlanarak ‘İstanbul Kentsel Dönüşüm müdahale yol haritası’ belirlenecektir. ‘Afet Odaklı müdahale programı’ ile bina bazında yapılan müdahaleler yanında, kentsel iyileştirme odaklı dönüşüm çalışmaları bu başlıkta ele alınacaktır. Bu amaçla bir yıl içinde 39 ilçe ile birlikte gerekli koordinasyon sağlanacak ve 5 yıl içinde strateji belgesinde yer alan müdahalelerle tamamlanacaktır.” sözlerini kaydetti.

Kentsel dönüşüm çalışmalarına halk da katılacak

Sivil toplum örgütleriyle iletişim sorunlarını çözmek için bir ofis kurulacak.

Konuyla ilgili 12 bölümden oluşan sunum yapan İmamoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarına İstanbul halkını da dahil etmeyi amaçladıklarını söyledi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,“İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlanan veya proje aşamasında olan kentsel dönüşüm alanlarında yaşayanlar ve onlar tarafından kurulan sivil toplum örgütlerinin İBB ile iletişim sorunlarını aşmak üzere ‘Kentsel Dönüşüm İşbirliği Masası’ adı ile bir ofis kurulmaktadır.” diye konuştu.

Kamu binalarının takibi 6 ayda tamamlanacak

Kamu binaları incelenecek ve güçlendirilmesi gerekenler iki yıl içinde iyileştirilecek.

“Afete Duyarlı Bir Kent İçin Bina İzleme ve Hasar Takip Sistemi Projesi” üzerinde çalıştıklarını söyleyen İmamoğlu; İBB’nin binaları dahil tüm kamu binalarının, önemli binalar ile köprü ve viyadüklerin inceleneceğini belirterek takiplerin altı ay içinde tamamlanacağını kaydetti.

Belediye Başkanı İmamoğlu, “Afetlere karşı dayanıklı kamu yapıları stoğunu sağlamak, hizmet yapılarını afet sonrası kullanıma hazırlamak üzere yapılacak çalışmalar doğrultusunda belediyeye ait hizmet yapılarına ilişkin kontroller 6 ay içinde tamamlanacak ve güçlendirilmesi gerekenlere 2 yıl içinde gerekli müdahaleler yapılacaktır.” diye konuştu.

Tüm yollar iki yıl içinde tamamlanacak

Ekrem İmamoğlu, bir yıl içinde karayollarının, iki yıl içinde ise köprü ve viyadüklerin deprem tehlikesine karşı hazır duruma getirileceğini belirtti. İmamoğlu, olası bir afet durumunda ise toplanma veya barınma alanlarında ihtiyaç duyulabilecek yeraltı su kaynaklarının hazır hâle getirilmesi için planlamalarının altı ay içinde tamamlanacağını söyledi.