Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak fırsatçıları için İnegöl’de kapılar kapanıyor

Emlak fırsatçıları sorunuyla mücadele başlatan yetkiler, fırsatçıların önünü kapatmak için yoğun mücadele veriyor. Kamu bankalarının konut faiz oranlarında tarihi düşüş yapması ile Emlak Konut GYO öncülüğünde başlayan konut kampanyalarına her geçen gün ilgi artışı yaşanmakta. Ancak bu durumu haksız kazanca dönüştürmek isteyen mal sahipleri, emlakçı, müteahhit ve firmalar arasında yoğun bir rekabet ortamı söz konusu oldu. Vatandaşların yaşanan son gelişmelerle birlikte CİMER’e şikâyet kaydı oluşturması, CİMER’i neredeyse konut sektöründe yaşanan fırsatçılığa boğdu.

Sektör duraklama noktasından harekete geçti

Geçtiğimiz yıllarda darbe girişimiyle başlayan ekonomik baskı, Çin üzerinden yayılan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı sayesinde üzerindeki baskıyı daha da arttırdı. Özellikle bu olumsuzluğu en derinlere kadar hisseden inşaat ve gayrimenkul sektörü olmuştur. Hükümet tarafından yakın zamanda öneride bulunulmuş ve teşvikleri sonucunda kamu bankaları konut faizlerini düşürmüştü. Bu durumun bir nebze hareket kazandırdığı gayrimenkul sektöründe Emlak Konut GYO aracılığıyla konut satışları yüzde 10 indirim üzerinden alıcıya çıktı.

1 Haziran Pazartesi tarihinden bu yana ‘tarihi indirim’ olarak sayılan konut faiz indirimleri; hayallerini erteleyen Türkiye vatandaşlarını harekete geçirmiştir. Ancak bu durumu kendi kazancına dönüştürmek isteyen, aslında birkaç aydır satılmayan konutları elde kalan mal sahipleri dahilinde birçok yetki sahibi harekete geçti. Konutların bir gecede 80 bin TL zamlandığını görenler, istedikleri hayale kavuşamamanın hayal kırıklığı içinde.

Emlak fırsatçıları için İnegöl’de kapılar kapanıyor

Emlak Konut GYO altında kampanyaya dahil olan firmalarda en büyük şart haksız kazanca zemin hazırlamaması. Yani mayıs ayı öncesinde belirlenen rakamın üstüne geçen firmalar kampanyada yer alamıyor. Böylece müşterilerin mağdur olmaması sağlanırken, diğer türlüsü için henüz gerçek bir çözüm yöntemi bulunamadı.

Geçtiğimiz günlerde nüfusu sadece 300 bine yaklaşan İnegöl’de emlak fırsatçılarına göz yumulmama kararı alınmıştır. Bu karara göre, İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği, konut değerinin üstüne çıkarak satış yapmak isteyen ve piyasayı aşağı çekenlere izin verilmemesi adına tedbir aldıklarını açıkladı. Dernek yönetim kurulu toplantısının 86 üye tarafından imza ile onay verildiği duruma ilişkin müşterilerin zarara uğramaması ve her zaman adaletten yana olma düşüncesiyle yola çıkıldığı görülüyor.

Dernek Başkanı Melih Uçaravcı, konuya ilişkin kararları AA muhabirine aktardı. Devlet tarafından ortaya atılan destek paketlerinin emlakçılar olarak iyi bir girişim olduğu görüşünde ortak paydada buluşuldu. Müşterilere en iyi hizmet verme arzusu taşıyan emlakçılar, yaşanan süreçte kendi menfaatleri doğrultusunda hareket eden kimseye kapı açılmamasına karar verdi. Derneğin yönetim kurulu ile yapılan toplantıda bu konunun üstünde yoğunluk kazandıklarını belirten Uçaravcı; fahiş fiyat uygulamasına giden mülk sahiplerinin mülklerini satmama kararı aldıklarından bahsetti.

“Yaşanan olumsuz süreçte birlik olunmalı”

Melih Uçaravcı, yaşanan ekonomik sıkıntının 4-5 ay içinde ciddi anlamda baskı kurduğu ve sektör üzerinde durgunluk yaşandığına değiniyor. Normalleşme sürecinin başlamasının ardından meslektaşlarının çalışıp nakit akışını yükseltmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Uçaravcı; İnegöl’deki emlakçılardan ve müteahhitlerden yeteri kadar destek alındığını söyledi. Ayrıca onların da hiçbir şekilde fahiş fiyat uygulamasına gitmediği ve bu sorunu ortadan kaldırmak için birlik-beraberlik içine girdikleri aktarıldı.

Sürece ilişkin emlak sektöründe hareketlenmenin önünü açmaya kararlı olan İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği, özellikle yatırım amaçlı konut satın almış kişilere uyarıda bulundu. Mülk sahiplerinin bankalarla aralarında uçurum farkı oluşturmalarına izin verilmeyeceğini ve mal sahiplerine satışta yardım edilmeyeceği aktarıldı.