Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak fırsatçılarına dikkat edin!

Emlak fırsatçılarına dikkat! Yeni tip koronavirüs nedeniyle sarsılan ekonominin yeniden canlandırılması adına, yakın zamanda kamu bankalarının başlatmış olduğu kredi destek paketleri büyük ilgi gördü. Belirlenen yeni faiz oranlarının konut üzerinde alım-satımı hareketlendirilmesi öngörülürken, bu durumun özellikle fırsatçılara kapı açtığı görülmektedir. Sıfır konutta kredi faizlerinin 0,64 oranına inmesi ve buna istinaden ikinci el konutlarındaki faiz oranlarının 0,74’e sabitlenmesiyle birlikte gayrimenkul sektörü bir hafta içerisinde hareket kazandı. Kamu bankaları tarafından belirlenen yeni kredi paket desteklerinde ayrıca kişilere 12 ay ödemesiz 15 yıl vade imkânı sunuluyor.

1 Haziran Pazartesi tarihinden bu yana aktif olan kredi paketlerine karşı, bir diğer atakta bulunanlar ise özel bankalar oldu. Son dakika hamle olarak ortaya çıkan yeni imkânların 2 yıl geri ödemesiz olarak ortaya çıktığı yeni bir döneme imza atılıyor. Ancak yaşanan bu kredi kolaylığı karşısında kişilerin sevincine gölge düşürenler ise fırsatçı ev sahipleri ve emlakçılar oldu.

Daha önce belirlenen ev fiyatlarında kredi paketlerinde yaşanan indirime karşı fırsatçılık yapanlar gayrimenkul sektöründeki konut fiyatlarının artışına neden oluyor. Bankaların sağladığı kredilerin önemine dikkat çeken Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, konuya ilişkin değerli yorumlarda bulundu. Türkiye ekonomisinde büyük pay taşıyan gayrimenkulün kredi hamlesi sayesinde hareket kazandığını belirten Başaran; COVID-19 salgın hastalığı sürecinin çoğunluğu maddi ve manevi yıprattığına dikkat çekiyor. “Her kışın sonu bahardır diyorduk; şimdi ekonomiye bahar geldi” diyen Kırmızıtaş, fırsatçılara karşı kişileri özellikle uyarmak istedi.

Tek gecede yüzde 35 zam görüldü

Bankaların gayrimenkul sektörüne ilişkin yeni hamlesinin özellikle emlak fırsatçılarına zemin hazırladığına dikkat çeken Evrim Kırmızıtaş Başaran; duruma ilişkin yaşanan olumsuzluğa karşı satın alımlarda kişileri uyarıyor. Avantajlı kredilerin çıkmasıyla birlikte fırsatçıların oluşan talepleri göz önünde bulundurarak evleri üzerinde artışa neden olduğu dikkatlerden kaçmadı. Daha önce belirlenmiş 565 bin TL fiyatlı bir satış bedeline sahip ev, bir gecede 834 bin TL’yi buldu. Bu örnekleri arttırırsak, 355 bin TL üzerinden satışa konulan bir evin, yalnızca bir gece içerisinde 394 bin TL’yi bulduğu görülmektedir. 500 bin TL değerinde satışa konulan evin bir gece içerisinde 80 bin TL artış yaşadığı biliniyor. Bu durumun yüzde 35, hatta yüzde 40’lara çıktığı belirlenmiştir. Bunların herhangi bir mantıklı yanı görülemez.

Emlak fırsatçıları için önlem getirildi

Yaşanan fırsatçılık girişimleri karşısında bankalar tarafından kişilerin haklarını korumak maksadıyla tedbirler oluşturuldu. Buna göre, fiyat artışına giden firmalar, kredi paketi kapsamı dışına çıkarılıyor. Ayrıca 27 Mayıs’tan itibaren fiyat artışı yaşan firmaların, fiyatları artış öncesine çekmek şartıyla kampanyaya dahil olabilir. Alınan kararın olumlu sonuçlar doğuracağını düşünen Başaran; bankaların fahiş fiyat uygulamalarına giden firmalara destek vermemesinin önemli olduğunu belirtiyor. Her gayrimenkulün bir ederi olduğunu düşünen emlak danışmanı, normalde bir sitede çoğu evin satış bedelinin 600 bin ila 700 bin TL arasında değişim gösterdiğini hatırlattı. Bir evin altın kaplamadan yapılmış olsa bile değerinin 1.000.000 TL etmeyeceği aşikârdır.

Piyasada tıkanmalara yol açabilirler

Ekonomide yaşanan duraksamanın önüne geçme amacıyla ortaya çıkan destek paketleri, özellikle mülkleri üzerinde artış yapan mal sahiplerine sahne oldu. Mal sahiplerine gayrimenkul eder fiyatının üzerine çıkmaması için hatırlatmada bulunan Kırmızıtaş, evlerin ederi kadar satışa sunulacağını söylüyor. Bu durumunun özellikle iki taraf için olumlu sonuçlanacağı bilinirken, tam tersi alınan kararların piyasa üzerinde tıkanmalara yol açacağı öngörülmekte.

Ev almadan önce araştırma titizlikle yürütülmeli

Yaşam alanını yeniden belirlemek üzere yola çıkanlara ve yatırım amaçlı birikimini harcamak isteyenlere önerilerde bulunan danışman; ortaya çıkan imkânların özellikle kişiler adına iyi bir zamanla olduğu görüşünü savundu. Bir gece içinde ortaya çıkan balon rakamlara aldırış edilmemesi gerektiğinin üstünü çizen Kırmızıtaş; almak istenilen konuta ilişkin çevrede iyi bir araştırma yürütülmesi gerektiğini belirtti. Benzer konutlar üzerinde yapılacak araştırmaların önemi bu tip durumlarda ortaya çıkıyor. Ayrıca bir konut satın alımı gerçekleştirirken tapuya, iskanlı olmasına ve projeye uygunluğuna bakılmalıdır. Tüm detayların titizlikle araştırılması gerekirken, alım işlemlerinde yalnızca çevre güzelliğine bakılması ise olası pişmanlıkları doğuruyor. Bu hataya düşmemek adına profesyonel bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmanız tavsiye edilir.