Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak işletmeleri için yeni kriterler belirlendi

Emlak işletmeleri için belirlenen şartlarda değişikliğe gidildi. Taşınmaz ticaretiyle uğraşan iş yerlerinde aranacak kriterlere ilişkin 2626 sayılı karar numarası, 9 Haziran 2020 tarihinde resmî gazetede yayımlandı.

Emlak işletmeleri açmadan önce şartları karşılamalısınız

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Daire Yönetmelik kapsamında yapılan düzenlemelerle birlikte emlak işletmeleri sıhhî müessese kapsamına dahil oldu. Ayrıca yapılan yeni düzenlemede emlak işetmeleri için ek şartların getirildiği görülmektedir.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı verilen karar sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Buna göre, daha önce taşınmaz ticareti yönetmeliğinde bulunan ve emlak işlemeleri için aranan şartlarda düzenlemeye gidilmiş; yapılan düzenlemede ise asgarî ortak şartların yanı sıra emlak işletmelerinin ikamet amacına ilişkin kullanılmayan bağımsız bölüm niteliği aranmıştır. Ayrıca iş yerinde başka bir ticari faaliyetin bulunmaması konusunda yapılan yeni düzenleme altında faaliyet gösteren iş yeri için en az 20 metrekare şartı getirildi. Belirlenen büyüklüğün her bir tacir veya esnaf ve sanatkâr için beş metrekare arttırılacağını söyleyen Özelmacıklı; idari büro, kabul yeri ve fiziksel bir dosyalama için arşiv alanlarının şart olduğunu belirtiyor.

Yeni düzenleme sonrası denetimler gerçekleştirilecek

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce mutlaka olarak denetime tabi tutulacak yeni alanlar, yetkili idarelerin onayı doğrultusunda açılış izni alabilecek. Faaliyet sınıfı için aranması gereken genel şartların yanı sıra belirlenen düzenlemeye ilişkin yeni şartlar da aranacaktır. Bir istisna kapsamına giren 5 Haziran 2018 tarihli gelir ve kurumlar vergisinde mükellefi olan ya da meslek odasına kayıtlı olarak taşınmaz ticaretiyle uğraş verenler; ruhsatlı veya ruhsatlandırılacak işletmelerin, belirtilen tarih kapsamından bu yana faaliyet gösterdiği takdirde ve ek olarak iş yeri adres değişikliğine gidilmedikçe yeni yönetmelik uyarlamasında faaliyet konusuyla ilgili aranması gereken özel şartlardan muaf kabul ediliyor. Ancak işin içine devir girdiği zaman bu hüküm uygulamasına gidilmeyecektir. Emlak işletmelerinde belirtilen yeni düzenlemeye ilişkin yapılacak kriter uyumu için en fazla 3 ay süre verildi. Belirlenen süre sonunda ise ruhsatlar herkesin görülebileceği şekilde asılacaktır.

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde değişiklik

Ruhsat düzenlemesine ilişkin önemli detaylardan bahseden Özelmacıklı, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te beklediği reziveler olduğunu belirtti. Yönetmelikte alınan görüş ve öneriler sonrası bir rezive beklendiğini söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü, ruhsat düzenlemesi sonrasında yeni düzenlemelerin Taşınmaz Ticari Yönetmeliğine de gelebileceğini aktardı. Yetki belgesi alma süresi 31 Ağustos 2020’ye kadar uzatılırken, tekrar uzatılmaya gerek kalmadan sürece hız kazandırılma arzusu tüm sektör adına taşınmaktadır.

Belgelendirme faaliyetleri yeniden başlıyor

Pandemi sonrası yaşanan sürece ilişkin konuşmayı ihmal etmeyen Altın Emlak Genel Müdürü; 16 Mart 2020 tarihinde Türkiye genelinde durdurulan sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin de yeniden başladığını duyurdu. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilerek yetki kapsamında 17UY0442-4 Emlak Danışmanı (Seviye 4) ve 17UY0333-5 Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliklerinde sınav ve belgelendirme faaliyetlerine devam ediliyor. MYK Tarafından alınan gerekli tedbirler doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Özelmacıklı, kursa katılım sağlamak isteyen kişilere hatırlatmada bulundu.