Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak Konut GYO kampanyası müstakili öne çıkardı

Emlak Konut GYO kampanyasında gayrimenkul sektörüne ilk haftadan hareket kazandırıldı. Kredi faiz oranlarında beliren 0,79 oran, yeniden düşüş yaşayarak 0,69’a iniş sağlamıştır. Vatandaşın tercih ettiği en az 500 bin TL’lik konutta yeni ödeme fırsatı; 10 yıl vade üzerinden 21 bin 400 liraya tekabül ediyor. Böylece tüketici 180 ayda yalnızca 38 bin 500 liradan daha az ödeme yapacak.

Kredi kampanyasında beklenen faiz oranları

Konut kredi faizlerinde birinci el konutların satın alımı için kamu bankaları kredi faizlerini 0,69 oranında tutuyor. Ayrıca ikinci el konut satın almak isteyen bireylerin 0,79 üzerinden kredi çekebileceği duyuruldu. 12 ay ödemesiz dönem imkanının sağlandığı fırsata ilişkin, ikinci hamleyi Emlak Konut GYO yaptı. Özel sektör ile hareket edildiği süreç içerisinde, GYO bünyesinde hayat bulan konutlardan ev alanların 24 ay ödeme yapmayacağı duyuruldu. Ayrıca buna istinaden konut pazarının yeniden hareket kazanması adına Emlak Konut bankaları destekte bulunduklarını açıklamış, ve bu defa faiz oranlarını 0,69’a kadar indirmiştir.

Emlak Konut GYO yine vatandaşa kazandırıyor

Kampanyanın yansıtıldığı konut projeleri vatandaşın cebini düşünerek hareket ediyor. Örneğin; 500 bin lira üzerinden ev alan vatandaş 0,79 oranlı kredi çektiğinde; çekilen kredi oranı geri ödemelerde kişiye 120 ay vadede aylık taksit 5 bin 364 lira olarak yansıyacak. Aynı zamanda 180 ayda kişinin 4 bin 23 liradan ödeme yapması beklenirken, aynı evi 0,69 kredi faiziyle satın alan kişilerin ise 120 ay vadede aylık taksiti 5 bin 141 lira olması bekleniyor. 180 ay vadede bu rakam 3 bin 776 liraya düşmektedir. Emlak Konut GYO bünyesi altında gerçekleştirilen projelerden ev satın alan vatandaşın, bankalar aracılığıyla yaşanan son faiz indirimleriyle birlikte en az 500 bin liralık bir eve 10 yıl vadede 21 bin 400 lira ödemesi gerçekleştirilecek. Bu da 180 ay dilimlik sürede 38 bin 500 liradan daha az ödeme fırsatı demek oluyor.

Kademeli faiz sisteminden yararlanılacak

Konut kredi faizi kademeli olarak artış yaşayabilir. Özellikle tercihini lüks konuttan yana kullananlar için faiz oranları yükseltiliyor. Ancak orta gelirli kesime ait vatandaş için kampanya dahilindeki faiz oranları geçerli olacaktır. Böylece 1 milyon liraya kadar olan konutların faiz oranlarında kişilere 0,69 oran üzerinden ödeme fırsatı kazandırılacak. Ancak rakamın artmasıyla birlikte kredi oranının 0,79’a kadar yükselmesi bekleniyor. Kampanyanın Emlak Konut GYO güvencesi altında devam ettiği ve 10 bin konutluk 26 konut projesinde geçerliliğini koruduğu belirtildi. Ev almak isteyenlerin biran evvel karar vermesi açısından kampanyanın yalnızca 2 ay süreyle devam edeceği hatırlatılmıştır.

Satış ofislerinde beklenenin üstünde hareketlilik

Yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığıyla başlayan ekonomik baskının gayrimenkulde durağanlık yaratması sektör uzmanlarını bir hayli telaşlanmıştı. Sektörde yeniden canlılık sağlamak isteyen yetkililer ise kampanyayı kısa zamanda duyurdu. Kamu bankalarınca başlatılan kredi destek paketleri geçtiğimiz 1 Haziran Pazartesi günü devreye girdi. Bunun üzerine Emlak Konut GYO altında yer alan konut projelerinde tüketicilere indirim sağlanmış, her iki tarafında kazançlı çıkması hedeflenmiştir. Sadece bir hafta içerisinde arama motorlarının yüzde 200’lerin üstüne çıktığı ve satış ofislerinin kapıları ziyaretçiler ile aşındırıldığı görüldü. Buna istinaden kampanyada bir tuzu olsun isteyen özel bankalarda yeni konut kredi destek paketlerini ardı ardına duyuruyor.

Fırsatçılara dikkat edilmeli

Aylar evvel satışa çıkarılan konutların müşteri bulamadığı ortamda kamu bankalarının tarihi indirimi yine mal sahiplerini heyecanlandırdı. Evlerinin bir şekilde satılacağını öngörenler neredeyse yüzde 25’i geçkin zam oranına yönelmiştir. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Küçük, özellikle yıllardır ev sahibi hayali olan vatandaşların hayalinden yarar sağlamaya çalışan mal sahipleri, emlakçılar ve müteahhitler karşısında kişileri uyarıyor. Haksız kazanç sağlamak için sıraya girenlerin giderek çoğaldığı gözlemlenirken; haksız fiyat artışıyla karşılaşan tüketicilerden çok sayıda mail ve telefon aldıklarını belirtti. Gıda da ortaya çıkan hile, taklil, tağşiş yapanların teşhir edildiği ortamda bu tür firmaların da ifşa edilmesi gerektiğini söyleyen Küçük, çözüm önerisi olarak Ticaret Bakanlığı veya ilgili oda, birlik, STK tarafından bu açıklamaların yapılabileceği fikrini öne sürüyor.

Müstakil fırsatçılığı ön plana çıktı

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kamu bankaları tarafından çıkarılan kredi paketlerinin özellikle müstakil tipi evlerde fırsatçıları çıkardığını söylüyor. En az yüzde 25 zam yapanların ortaya çıktığı sürece ilişkin tüketicinin hayal kırıklığından bahseden Aşa, mal sahibi ve şirketlerin iyi bir denetime tabi olması gerektiğini söyledi.